Foto: Robin Benigh
 Foto: Robin Benigh

Mona Sahlin presenterar partiets "vallokomotiv"

Publicerad
Uppdaterad
På en presskonferens i Socialdemokraternas partihögkvarter presenterar nu Mona Sahlin sina "vallokomotiv".
Åtta personer som ska leda till maktskifte.
Fem män och tre kvinnor.
Klockan 10 i förmiddags inledde Mona Sahlin sin pressträff i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Där presenterade hon de socialdemokratiska företrädare som kommer att vara drivande i Socialdemokraternas nationella valkampanj.

Minska socialbidrag

- Full sysselsättning är vårt mål, tydligt, klart, konkret, sa Sahlin.
Hon talade också om minskat bidragsberoende.
- Delmålet är att minska antalet människor som lever på socialbidrag med en fjärdedel till 2015. Senare ska det minskas med hälften. 50 000 färre barn ska växa upp i familjer som är beroende av socialbidrag.
- Politik för oss, det är på riktigt. Och det är de här målen exempel på.
Mona Sahlin inleder kampanjen i Blekinge i morgon där hon ska träffa barnfamiljer och vårdanställda.

Thomas Östros:
- Starka offentliga finanser är grundläggande. Strategin som nu prövats, med ökande klyftor, kommer inte få stöd av svenska folket. Och det är den frågan jag kommer jaga moderaterna med under hela valrörelsen. Särskilt engagerad är jag i frågan om ungdomsarbetslöshet.

Ylva Johansson:
- När man kommer till skolan är inte barnen några tomma kärl som ska fyllas med kunskap. Utan de har med sig väldigt mycket. Någon kan läsa tjocka böcker, någon har astma, någon är intresserad av bollar, någon är bra på matte, någon väntar på ett livstecken från sin bror i Irak, någon... Vi vill ha en skola som är kompensatorisk. Det är skolans uppgift att se till att varje barn lyckas. Det regeringen har gjort är att man försämrat och förstört sjukförsäkringen.

Sven-Erik Österberg:
- Vi ser att bristen på utbildning är en av orsakerna till att många står utanför i dag. Jag vill ha en arbetsförmedling som heter kompetensförmedling. Jag vill också ha en kompetensförsäkring på plats under nästa mandatperiod. Jag vill jaga borgerligheten på att de sa att de skulle skapa fler jobb, så här långt är hundra tusen fler arbetslösa. Allra hårdast har ungdomar drabbats av arbetslösheten. Många saknar färdig gymnasieutbildning, det måste vi ändra på.
Österberg konstaterade också att han löpander kommer att berätta om sin kampanj via sin Facebooksida.

Leif Pagrotsky:

- Aldrig förr har kulturen betytt så mycket som i dag. Aldrig förr har kulturpolitiken varit så lågt prioriterad i regeringens politik som den är nu. Jag vill ha en kulturpolitik som ger fler möjlighet att utöva kultur. Fler äldre ska kunna ta del av kultur. Det är en underförsörjd del av Sverige. Vi ska också ha en kultur i världsklass.
Pagrotsky talade sedan om stora kulturnamn som de närmaste åren skulle fyllt hundra år, bland dem Jussi Björling.
- Ingen av dessa kommer att uppmärksammas av regeringen.
- Jag tänker driva min kampanj genom att föra samtal med väljarna. Jag ska försöka lämna mitt bidrag. Helst inom miljöer där jag trivs och känner mig hemma, men också genom nätet.

Carin Jämtin:
- I Stockholm jobbar mindre än hälften. Det är ett slöseri med stockholmare och med utvecklingen. Stockholm bygger vi tillsammans, precis som vi bygger hela Sverige tillsammans. Man har rätt till bra äldrevård och bra hemtjänst. De som bor på boende i Stockholm i dag blir sämre omhändertagna och får sämre mat än tidigare. Vi måste ha tillräckligt många som jobbar. Vi kommer att arbeta för en minimibemanning i hemtjänsten och äldrevården.
- I möjligheternas Stockholm började vi valrörelsen redan i januari. Jag kommer att vara överallt i den här stan. I skolor, på arbetsplatser, i Kista och i Skärholmen. Nästa vecka ska jag ha första debatten med Sten Nordin. Då blir skillnaderna väldigt tydliga.

Thomas Bodström:
- Ska vi vara möjligheternas land måste vi tänka på alla barn och ungdomar.
- Jag kommer att driva att vi ska ha kontaktpoliser. Det innebär att varje barn, från sex års ålder, ska veta vem som är deras polis. På så sätt ska vi arbeta förebyggande. Vi vill ha ett system där alla vet vem som är deras kontaktpolis. Jag kommer driva den här frågan vid varje tillfälle och fråga Beatrice Ask varför detta inte genomförs.

Baylan frånvarande

Partisekreteraren Ibrahim Baylan, det åttonde namnet av Sahlins vallokomotiv, medverkade inte på dagens presskonferens.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag