Mona Sahlin om skammen efter domen och livvaktsskandalen

I sommar I P1 berättar Mona Sahlin bland annat om den skam hon kände efter domen och livvaktsskandalen.
Mona Sahlin sommarpratar på tisdagen.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Mona Sahlin och livvakten Hernando Labbé Solinas 2010.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Håkan Juholt, Mona Sahlin och livvakten Hernando Labbé Solinas 2011.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Den förra S-ledaren Mona Sahlin, 63, fick strafförelägganden för osant intygande och skattebrott.

Hon lämnade topposten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Expressens avslöjande.

I radioprogrammet Sommar i P1 berättar hon nu om skammen, brottsligheten - och tystnaden från Socialdemokraterna.

– Det har varit en lång väg att vandra genom mörkret för mig de senaste åren, säger Sahlin i programmet.

I maj 2016 kunde Expressen avslöja att den tidigare vice statsministern och ordföranden i nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, skrivit tre osanna intyg till sin dåvarande medarbetare och före detta livvakt Hernando Labbé Solinas. 

Livvakten avvände intygen för att kunna köpa en exklusiv bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Han köpte även en Audi R8, med ett nypris på 1,8 miljoner kronor. 

Mona Sahlin avgick bara några timmar efter att avslöjandet publicerats. Också den före detta livvakten lämnade sin tjänst på myndigheten. 

Mona Sahlin tog på sig hela skulden

Båda förnekade först brott, men 2017, i det sista av tre polisförhör, kom bekännelsen från både livvakten och Mona Sahlin – som tog på sig hela skulden: 

– Även om jag inte har någon avsikt att vare sig vilseleda, lura eller sko mig, så erkänner jag att det blev felaktiga uppgifter i detta intyg, sa hon då.

Sahlin och livvakten fick våren 2017 båda strafföreläggande efter de osanna intygen. Påföljden för Mona Sahlin blev 80 dagsböter på sammanlagt 47 200 kronor. Samtidigt fick livvakten 80 dagsböter på totalt 23 200 kronor. 

Hösten 2017 åkte Mona Sahlin på ett nytt strafföreläggande, då för skattebrott. Brotten handlade om inkomster som utelämnats från deklarationer 2015 och 2016. 

Sammanlagt rörde det sig om drygt 217 000 kronor. Följden blev då villkorlig dom och 50 dagsböter, totalt 23 000 kronor.

Mona Sahlin i Sommar i P1: ”Såren består”

I sitt Sommarprogram sammanfattar Mona Sahlin skammen efter strafföreläggandet för osant intygande:

– Skam, skämmas för att ha gjort fel, ett felaktigt intyg, mitt fel. Erkänna, böter, få ett strafföreläggande, avgå, lämna, försvinna, skam, inte våga möta andra människors blickar, skämmas, tiden går och såren består.

Sahlin, som har cirka 40 år i politiken bakom sig, säger också att hennes senaste misstag överskuggar hennes livsgärning:

– Till slut är det som om allt jag gjort i livet är borta, även allt bra som jag faktiskt har gjort, det som höll mig kvar är borta. Kvar är minnet av den senaste felaktigheten, den senaste skandalen, den sista skammen blev det som definierade mig.

I programmet ger Sahlin ingen förklaring till varför hon skrev de falska intygen. Hon säger däremot:

– Jag blev till en gåta vars svar det var upp till alla att lösa.

Mona Sahlin om sveket från Socialdemokraterna

Mona Sahlin riktar sig också mot det socialdemokratiska partiet, som hon själv ledde från våren 2007 till våren 2011. Hon säger att hennes parti glömde bort hennes 60-årsdag – som inföll månaden efter att hon erkänt osant intygande och fått ett strafföreläggande. En blombukett kom i stället tre månader efter födelsedagen. När den senaste skandalen briserade fanns inte partiet där:

– Allt tystnar, partiet är borta. Jag befinner mig ensam i ett rum mellan skam och stolthet. Löpsedlar bränner inombords, jag går inte ut, telefonen ringer oavbrutet, ingen hjälp, allt runt mig blir elakt.

– Jag är öm, något försvann inombords. Jag känner mig sårad av mig själv mestadels, men också av den intensiva känslan av att minnet i politiken är så oförsonligt.

Stöttades av Rikard Wolff

Sahlin berättar i programmet om hur hon blev ”sosse”, men frågar sig om hon fortfarande är det i dag. Samtidigt berättar hon om stödet från sina vänner, exempelvis artisten och skådespelaren Rikard Wolff, som avled hösten 2017.

Temat för Sahlins sommarprogram är vad kändisskapet innebär – efter flera decennier i offentligheten – och svårigheten i att bli ”okänd” igen. Hon sammanfattar den senaste tiden:

– Det har varit en lång väg att vandra genom mörkret för mig de senaste åren. Jag hade ingen ambition att komma tillbaka, få revansch, be om ursäkt eller på nåt annat sätt hävda mig. Jag ville bara överleva, ta tillbaka mitt liv, äga min berättelse.

Sahlin fortsätter:

– Livet är nu något annat. Jag lever igen.


Sommar i P1 med Mona Sahlin sänds i Sveriges radio P1 klockan 13.00 på tisdagen. Programmet finns tillgängligt på sverigesradion.se.

Mona Sahlin skrev falskt intyg – se avslöjandet från 2016 här 

Livvakten kunde köpa en exklusiv bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden efter att Mona Sahlin skrivit tre osanna intyg.

Senaste Sahlin-skandalen

Expressen avslöjade att Mona Sahlin skrev ett falskt intyg åt sin före detta livvakt.

MAJ 2016: OSANNA INTYGEN

■ Expressen avslöjar att Mona Sahlin har skrivit ett osant intygande till sin medarbetare och tidigare livvakt, Hernando Labbé Solinas, där hon garanterar att han tjänar 120 000 kronor i månaden.

Samtidigt visar uppgifter från regeringskansliet att hans verkliga månadslön är 43 000 kronor.

■ Löneintyget skulle livvakten ha för att köpa en tiomiljoners bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

■ Mona Sahlin och livvakten avgår från den nationella samordnaren på kvällen samma dag som avslöjandet.

■ Åklagare har två veckor innan avslöjandet startat en förundersökning där Sahlin är misstänkt för osant intygande och Labbé Solinas är misstänkt för brukande av osann urkund.

■ Expressen avslöjar den 11 maj 2016 att Sahlin skrivit ett andra osant löneintyg till Hernando Labbé Solinas. Intyget skulle livvakten använda för att köpa en exklusiv Audi R8 med ett nypris på 1,8 miljoner kronor. Den 9 september 2016 avslöjar Kvällsposten ett tredje osant löneintyg från Sahlin till livvakten.

LÄS MER: Mona Sahlin skrev falskt intyg åt sin livvakt

LÄS MER: Mona Sahlin avgår efter avslöjandet

LÄS MER: Mona Sahlin skrev fler falska intyg

LÄS MER: Livvakten köpte lyxbil med Mona Sahlins intyg 

SEPTEMBER 2016: MISSTANKE OM BROTT

■ Mona Sahlin och Hernando Labbé Solinas delges misstanke om brott. Sahlin misstänks för osant intygande och livvakten för brukande av osann urkund.


OKTOBER 2016: LYXRESAN TILL USA

■ Expressen avslöjar att Mona Sahlin och den förre livvakten Hernando Labbé Solinas, i samband med en tjänsteresa i USA, besökte en MMA-gala i Houston under 2015 för att se på när Sahlins vän Alexander ”the Mauler” Gustafsson fightas. De extra dagarnas utgifter, som bland annat innefattade boende på lyxhotell, fick skattebetalarna stå för.

FEBRUARI 2017: ERKÄNNER BROTT

■ Mona Sahlin och Hernando Labbé Solinas erkänner brott vid polisförhör. Enligt deras advokater ska de skriva på ett strafföreläggande – något som innebär dagsböter.

■ Expressen avslöjar också att Mona Sahlin fått en ny skatteskuld på drygt 360 000 kronor.

LÄS MER: Mona Sahlin och livvakten får strafföreläggande 


NOVEMBER 2017: NYTT STRAFFÖRELÄGGANDE

■ Sahlin får villkorlig dom och 50 dagsböter på totalt 23 000 kronor för två fall av skattebrott.

■ Sammanlagt rör det sig om drygt 217 000 kronor som utelämnats från deklarationer.

LÄS MER: Mona Sahlin straffas för skattebrott

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.