Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mona Sahlin om intygen till livvakten

<p>"Jag vet inget mer än någon annan om hur utvecklingen kommer att bli", säger Mona Sahlin när hon ombeds förklara de minst tre intyg hon skrivit till sin livvakt – och som polisen nu utreder. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.<br></p>
Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Den handplockade livvakten fick intyg på att han tjänade 120 000 kronor per månad, när han egentligen hade 43 000 kronor i lön.

Polis har hittat ytterligare ett intyg - ett tredje - som Mona Sahlin skrivit till sin förre livvakt.

På söndagen kommenterade Mona Sahlin de falska intygen, men ville inte ge en förklaring till dem.

– Jag har fortfarande inte pratat med åklagaren själv, säger Mona Sahlin.

Den handplockade livvakten fick intyg på att han tjänade 120 000 kronor per månad, när han egentligen hade 43 000 kronor i lön.

Intyget använde han för att köpa en exklusiv bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden för tio miljoner kronor. Det intyget, och andra, skrevs av hans chef - Mona Sahlin – och avslöjades den 4 maj i år.

Avslöjandet gjorde att hon bara timmar senare hoppade av sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Men därefter har fler avslöjanden radats upp. Två dagar efter att livvakten fick ett andra, falskt, intyg köpte han en lyxbil.

Och livvakten fick också andra speciella förmåner, som att utnyttja en parkeringsplats, som hyrdes in av kommittén för nästan 50 000 kronor.

Expressen har upprepade gånger sökt Mona Sahlin sedan de första avslöjandena om de felaktiga intygen, för drygt fyra månader sedan. Men hon har inte gått att nå - eller har inte ställt upp på en kommentar.


LÄS MER: Första avslöjandet - Sahlins falska intyg


Mona Sahlin: "Jag lever mitt liv"

På söndagen ombads hon förklara de minst tre intyg hon skrivit till sin livvakt – och som polisen nu utreder.

– Jag har inget som helst intresse av att prata med Expressen om det. Vi får se vad som händer och eftersom jag fortfarande inte har pratat med åklagaren själv så säger det sig självt att det är Annas dag i dag, så får ni återkomma när det händer något mer med intygen, säger hon och syftar på att det var årsdagen av Anna Lindhs död den 11 september 2003.

Hon får därefter frågan om när hon kan tänkas återkomma och svara på frågor.

– Jag vet inget mer än någon annan om hur utvecklingen kommer att bli. Jag lever mitt liv och ni får fråga om vad ni vill, men i dag är det Anna som jag vill prata om.

Mona Sahlin har i dag bara ett uppdrag kvar – ordförande i Anna Lindhs minnesfond. Hon har tidigare avgått från Systembolagets styrelse.


Den handplockade livvakten fick intyg på att han tjänade 120 000 kronor per månad, när han egentligen hade 43 000 kronor i lön.

Åklagare har hittat tredje intyg

I veckan bekräftade åklagaren Anders Jakobsson att polisen har hittat ytterligare ett misstänkt intyg som Mona Sahlin ska ha skrivit.

– Vi har fått tag i ett tredje intyg. Det gör ju att vi kommer att få titta på det lite närmare och vad som gäller kring det här intyget. Vad intyget innehåller kan jag inte gå in på, men det gör att vi kommer att få utreda ett litet tag till innan vi tar ställning till om förhör ska hållas eller inte, säger Anders Jakobsson.

Åklagare har ännu inte tagit ställning till om Mona Sahlin eller livvakten ska förhöras i utredningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.