Mona Sahlin om attacken där hon själv kunde strukit med

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mona Sahlin på minnesdagen av den kurdiske oppositionsledaren.
Foto: Olle Sporrong

Här minns Sahlin händelsen som kunde förändrat den politiska historien i Sverige:

Mona Sahlin, Ingvar Carlsson och Pierre Schori hade sannolikt mördats om de gått på en middag i Berlin för 20 år sedan - som det var bestämt. 

- Vi förlorade Anna, vi förlorade Olof, men själva lever vi - av en tillfällighet, säger Mona Sahlin i samband med en minnesceremoni för de fyra ihjälskjutna politikerna som S-topparna skulle ha träffat.

Hundratals kurder samlades i går i medborgarhuset i Alvik för en minnesceremoni 20 år efter attacken i Berlin.

Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin höll ett känslosamt tal.

- I 20 år har jag tänkt på denna dag. Då var jag 35 år gammal och nybliven partisekreterare.

Socialistinternationalen arrangerade möte i Berlin och de svenska socialdemokraterna mötte där ledningen för det kurdiska partiet PDKI. Ingvar Carlsson, Mona Sahlin och Pierre Schori bjöds till en middag på den grekiska restaurangen Mykonos för fortsatta samtal - och tackade ja.

- Där skulle vi diskutera vårt fortsatta samarbete, minns Mona Sahlin.

Men Carl Bildt räddade - av en slump - livet på Socialdemokraternas partitoppar.

Vädjade om hemresa

Den dåvarande statsministern ringde till Ingvar Carlsson och vädjade om att han skulle resa hem. Orsaken var den ekonomiska krisen i Sverige. Under dagen hade riksbanken beslutat att höja marginalräntan till 500 procent - och det krävdes ett blocköverskridande räddningspaket.

- Den kvällen satt vi på Rosenbad och förhandlade när telefonen ringde och vi fick veta vad som hade hänt. Allt var så märkligt. Vi hade räddat landat och nått en uppgörelse - och så händer detta.

- Det var en märklig känsla av att försöka förstå att jag, Ingvar och Pierre skulle ha suttit där bredvid vid bordet, säger Sahlin till Expressen.

Politikerna från PDKI hade just börjat äta när terroristerna stormade in på restaurangen och började skjuta med automatvapen. Fyra personer avrättades.

Sahlin har många gånger under åren diskuterat detta med partikamraterna som skulle varit med.

- Som Ingvar och jag brukar säga när vi pratar med varandra, egentligen är det bara tur eller otur om man är på rätt eller fel plats. Vi förlorade Anna, vi förlorade Olof - men själva lever vi, säger Sahlin till Expressen.

- De gånger jag och Ingvar träffas kommer vi ofta in på detta på ett eller annat sätt.

Hade förberetts i ett år

Morden i Berlin 1992  var beställda av regimen i Iran och hade förberetts i ett år.

Mona Sahlin känner fortfarande ett starkt hat mot de iranska ledarna:

- Det är en ondskefull regim, den är lika farlig i dag mot kurderna och mot freden i Mellanöstern som den var då.

Tidigare statsministern Ingvar Carlsson har genom åren funderat mycket på vad som hade hänt om inte Carl Bildt ringt honom och vädjat om att han skulle åka hem.

- Jag hade visserligen en livvakt med mig, men han hade ju inte kunnat göra så mycket. Han var beväpnad med en pistol - men de som kom in hade ju automatvapen. Hade vi suttit där hade vi med största sannolikhet strukit med.

- Det kan mycket väl ha varit så att Carl Bildt räddade våra liv, har Carlsson tidigare sagt till Expressen.

De mördades vid attacken

Mohammad Sadegh Sharafkandi, 54: Iransk-kurdisk oppositionsledare. Generalsekreterare för kurdiska partiet PDKI, som kämpar för självstyre. Valdes ett år före mordet.


Fatah Abdoli, 31: Europarepresentant för PDKI, ledamot i partiets centralkommitté.

Homayoun Ardalan, 42: PDKI:s representant i Tyskland. Ledamot i partiets centralkommité.


Nourrollah Mohammadpour Dehkordi, 46: Inte aktiv i partiet, utan jobbade som tolk på Socialistinternationalens kongress som en personlig tjänst åt partiledaren Sharafkandi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.