Mona Sahlin. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Mona Sahlin. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Mona Sahlin: Ni lovade fler jobb - det blev tvärtom

Publicerad
Uppdaterad
Klockan 09.00 inleddes årets första partiledardebatt.
Den nya sjukförsäkringen och jobben var debattens första frågor.
Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade oppositionen för "ett vänsterexperiment med fusköverenskommelser".
- Ni lovade fler jobb och färre utanförskap - det blev tvärtom. Vissa skulle kalla det för fusk, det gör inte jag: det är högerpolitik, kontrade Mona Sahlin (S).
Fredrik Reinfeldt betonade att den nuvarande regeringen har satsat på att få ut fler människor i arbetslivet.
- Vi är konsekventa och sätter jobben före arbetslöshet, sa Fredrik Reinfeldt.
Statsministern hävdade att det är 50 000 färre förtidspensionerade och att regeringen halverat antalet sjukskrivna.
Reinfeldt kallade oppositionens uppgörelse för en fusköverenkommelse och att deras förslag om sjukförsäkringen för ekonomiskt oansvarigt.
Mona Sahlin menade att det Reinfeldt kallar fusköverenskommelser är politiskt renhållningsarbete för att få tillbaka en anständig sjukförsäkring.
- Ni lovade fler jobb och färre utanförskap - det blev tvärtom. Vissa skulle kalla det för fusk, det gör inte jag: det är högerpolitik, svarade Sahlin.
När det var Lars Ohlys tur riktade han skarp kritik mot den borgerliga regeringen och menade att det får vara slut på jakten av arbetslösa och sjuka.
Ohly sa att den senaste mandatperioden reulterat i att 70 000 fler är i utanförskap nu än tidigare och att ännu fler utanförskap är att vänta.

"Lämnades i utanförskap"

När det senare var Maud Olofsson (C) tur talade hon om att man måste behandla folk med respekt. Hon riktade skarp kritik till hur Socialdemokraterna och Vänsterpartiet behandlat människor när de satt vid makten. Olofsson lyfte fram att 140 personer förtidspensionerades varje dag under en viss period.
- Ni placerade folk i utanförskap utan någon ansats till att försöka hjälpa folk tillbaka.
 - Tusentals människor lämnades i Sossesverige i utanförskap och sjukskrivningar. Vi vill inte se det igen, sa Olofsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag