Mona Sahlin misstänks för brott

Mona Sahlin har delgivits misstanke om osant intygande.
Foto: Erik Gustafson
Mona Sahlin och hennes tidigare livvakt har delgivits misstanke om osant intygande.

Tidigare vice statsminister Mona Sahlin och hennes före detta livvakt har delgivits misstanke om brott.

Livvakten hämtades på onsdagen av poliskolleger på sin arbetsplats och togs in till förhör - där han vägrade säga något innan hans advokat var på plats.

– Hon nekar till brott, säger Mona Sahlins advokat Claes Borgström.

Chefsåklagare Hans Roswall vid särskilda åklagarkammaren bekräftar att misstankarna mot Mona Sahlin gäller tre fall av misstänkt osant intygande.

Mona Sahlins före detta livvakt och tidigare nära medarbetare på nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism delgavs misstanke om brukande av osann urkund.

Sahlin valde att avgå från jobbet som regeringens nationella samordnare bara några timmar efter att Expressen i maj avslöjat att hon undertecknat ett osant arbetsgivarintyg om hur mycket hennes tidigare livvakt - vid tidpunkten handplockad av Sahlin för att jobba tillsammans med henne på nationella samordnarens kansli - tjänade per månad.

Enligt Mona Sahlins intyg hade livvakten en månadslön på 60 000 kronor från regeringskansliet och dessutom 60 000 kronor i månaden från privatpersonen Mona Sahlin, som hennes egenbetalda säkerhetskonsult.

Livvaktens verkliga månadslön från regeringskansliet var bara drygt 40 000 kronor, och Mona Sahlin hade enligt Skatteverket aldrig betalat in några skatter och arbetsgivaravgifter för den påstådda privata lönen.

Senare kunde Expressen avslöja att Sahlin skrivit ut ytterligare två misstänkt falska löneintyg till livvakten.


LÄS MER: Sahlin betalade efter Expressens frågor

Användes i förhandlingar

Intygen hade livvakten använt i förhandlingar med banker för att få teckna stora lån, som han använt till handpenning på en lyxbostad i exklusiva Saltsjöbaden utanför Stockholm för tio miljoner kronor, samt en sportbil i miljonklassen.

Åklagarens beslut att delge Mona Sahlin och hennes före detta livvakt misstanke om brott kom efter flera månaders utredning, där polis och åklagare bland annat lyckats få tag i de tre misstänkt falska intygen i original.

Förhöret med Sahlin inleddes 9.30 på onsdagsmorgonen och pågick i två timmar, enligt chefsåklagare Håkan Roswall vid särskilda åklagarkammaren.

Mona Sahlin.
Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Han bekräftar att de tre fallen av misstänkt osant intygande handlar om att Mona Sahlin i intygen uppgivit en inkomst som livvakten i själva verket inte har. Däremot vill han inte säga något om vad som framkom i övrigt under polisförhören:

– Jag vill inte gå in på resultatet av förhören, det kan ju påverka framtida utredningsinsatser, säger Roswall.

Mona Sahlins livvakt misstänks för brukande av osann urkund under perioden 20 oktober 2015 till 4 april 2016.

Domstolshandlingar visar att han begärde advokat Johan Eriksson som offentlig försvarare.

I framställan om offentlig försvarare framgår också att den misstänkte livvakten hämtades till förhör och att han inledningsvis vägrade uttala sig innan en offentlig försvarare kunde närvara vid förhöret.


LÄS MER: Sahlin skrev falskt intyg åt sin livvakt

Nekar till brott

Advokat Claes Borgström biträdde Mona Sahlin under förhöret.

– Naturligtvis nekar hon till brott. De uppgifter hon har lämnat i de här intygen har varit korrekta vid den tidpunkt hon har skrivit dem, säger han till TT.

Claes Borgström menar att om polisen och åklagaren inte delar Sahlins uppfattning har hon "under alla förhållanden" saknat uppsåt och avsikt att vilseleda eller lämna några som helst felaktiga uppgifter.

På frågan om hur Mona Sahlin mår nu svarar Borgström att han aldrig går in på sådant.

– Men vem som helst kan ju förstå att det är en påfrestning, säger han.

Johan Eriksson, som är förordnad som advokat till Mona Sahlins tidigare livvakt, befinner sig utomlands och säger att han ännu inte har satt sig in i fallet.

– Det är en annan advokat som biträder honom under förhören, säger Eriksson.

Expressen har förgäves sökt Mona Sahlin och den före detta livvakten för en kommentar.


LÄS MER: Mona Sahlin om intygen till livvakten

FAKTA

4 maj 2016: Expressen avslöjar att den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, skrivit ett falskt löneintyg till sin medarbetare och före detta livvakt.

Sahlin har skrivit att livvakten tjänar 120 000 kronor per månad när han i verkligheten har en lön på 43 000 kronor.

Intyget använder livvakten för att köpa en lyxlägenhet för tio miljoner kronor i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

4 maj 2016: Mona Sahlin avgår från posten som nationell samordnare efter Expressens granskning. Även livvakten lämnar tjänsten som nationell samordnare.

Åklagare inleder en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande.

Statsrådet och kulturminister Alice Bah Kuhnke uttalar sig mycket kritisk till Sahlin:

– Det är oerhört allvarligt att vi har haft en nationell samordnare, en ledare för en utredning, som just nu är ämne för en förundersökning. Det är väldigt, väldigt allvarligt, sa Alice Bah Kuhnke.

7 maj 2016: Mona Sahlin gav livvakten en vip-plats för sin lyxbil för 50 000 kronor. kulturdepartementet fick betala. Han fick även rapportera till en annan chef och friheten att välja bort kommitténs viktiga veckomöten.

9 maj 2016: Mona Sahlin försökte anställa sin före detta livvakt i den statliga kommittén en gång tidigare men fick då nej av den borgerliga regeringen.

11 maj 2016: Expressen avslöjar att Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt.

Också i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön och påstår att hon betalar honom en lön på tiotusentals kronor i månaden av privata pengar trots att hon under samma tid inte betalade in några arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

12 maj 2016: Expressen avslöjar att Mona Sahlins falska löneintyg användes för att finansiera den före detta livvaktens lyxliv. Bara två dagar efter att Sahlin skrivit under det nya falska intyget köpte livvakten en lyxbil för närmare en miljon kronor.

12 maj 2016: Mona Sahlin lämnar Systembolagets styrelse efter Expressens avslöjanden om falska intyg och speciella förmåner för hennes dåvarande livvakt.

16 maj 2016: Expressen avslöjar att polis och åklagare tagit del av ett andra falskt löneintyg som Mona Sahlin misstänks ha skrivit till livvakten.

10 juni 2016: Mona Sahlin ansöker om statsrådspension. Pensionsavtalet innebär att Sahlin totalt kan få sammanlagt 3 574 252 kronor fram tills hon fyller 65 år.

9 september: Expressen avslöjar att åklagare och polis hittat ett tredje intyg från Sahlin. Åklagare Anders Jakobsson bekräftar intyget men vill inte berätta om innehållet. Jakobsson berättar att förundersökningen fortskrider och att tre utredare jobbar med fallet.

21 september: Mona Sahlin och hennes tidigare livvakt delges misstanke om brott, och den senare hämtas under dagen in till förhör. Via sin advokat menar Mona Sahlin att hon nekar till brott och att hon inte skrivit falska intyg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.