Mona Sahlin inledde sitt första maj-talande med ett löfte till alla Sveriges pensionärer. S vill halvera skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare under 2011. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Mona Sahlin inledde sitt första maj-talande med ett löfte till alla Sveriges pensionärer. S vill halvera skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare under 2011. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Mona Sahlin lovar miljarder till pensionärer

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna kommer att halvera skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare redan under 2011, om de vinner valet. Det lovade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin när hon gjorde sig redo att delta i första maj-tåget i Sundbyberg.
- Det är ett stort steg att en rödgrön regering redan i sin första budget halverar klyftan, säger hon.
Löftet kostar 7,5 miljarder kronor under 2011, vilket är 2,5 miljarder kronor mer än vad den borgerliga regeringen tänkt satsa på pensionärernas skatter under nästa år.
- Det var många miljardlöften i hennes tal. Jag tror vi räknade ihop till en 13-14 miljarder sammanlagt, säger Niklas Svensson, Expressens reporter på plats.
Enligt Sahlin innebär det rödgröna löftet mellan 400 till 600 kronor mer per månad för en pensionär med normal inkomst. Socialdemokraterna har lovat att på sikt ta bort hela klyftan mellan löntagare och pensionärer.
- Detta är ett första steg. Jag kommer inte att ge mig förrän hela klyftan är borta, säger Mona Sahlin.

Tågade från Sundbyberg

Klockan 10.00 avgick socialdemokraternas demonstrationståg från Folkets hus i Sundbyberg med partiordförande Mona Sahlin i spetsen.
- Jag skulle väl tippa att vi är ett par hundra som har samlats här, sa socialdemokraternas ombudsman i Sundbyberg, Markus Selin innan det var dags att tåga mot Tornparken där Mona Sahlin höll sitt första av två första majtal.
Talet bestod i princip av två huvudlinjer. Angrepp på Alliansen och löften om miljardreformer.
- Det var väldigt många angrepp på regeringen och i synnerhet på Fredrik Reinfeldt. Jag tror att Mona Sahlin nämnde Reinfeldts namn ett trettiotal gånger, säger Expressens Niklas Svensson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag