Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Mona Sahlin: "Ingen ska kastas ut ohörd"

Publicerad
Uppdaterad
Toppsossen Abdo Goriya, 53, sitter häktad misstänkt för kidnappningsförberedelser.
Nu kommenterar S-ledaren Mona Sahlin för första gången den känsliga hedershärvan.
- Är han skyldig har han självfallet ingen plats i partiet, säger Sahlin till Expressen.
Den översta partitoppen har hittills undvikit att svara på frågor om brottsmisstankarna mot S-politikern i Stockholm Abdo Goriya. Han misstänks för att ha planerat att hjälpa till att kidnappa dottern till Syriens, numera utvisade, chargé d`affaire Ayman Alloush.
Goriya är en av Socialdemokraternas mest högprofilerade Stockholmspolitiker, och först i går bröt Mona Sahlin tystnaden:
- Nu får vi se vad den rättsliga processen ger - om han befinns skyldig eller inte. Är han skyldig så har han självfallet ingen plats i partiet, säger Sahlin till Expressen.
Skadar det här förtroendet för partiet?
- Är han skyldig så skadar det hans förtroende och då måste förstås partiet agera. Men låt den rättsliga processen ha sin gång. Det är väl rimligt.

Kastas inte ut ohörd

Så han skulle kunna komma tillbaka?
- Blir han friad så är han oskyldig. Det är rättssystemet vi har. Befinns han oskyldig så hänger det på om han har förtroende i partiet och inget annat.
- Ingen ska kastas ut ohörd. Är man befunnen oskyldig så är man också det, säger Sahlin.

"Verkat i gott syfte"

Goriya hävdar själv att han är oskyldig.
- Det är några saker som talar till hans nackdel, helt klart. Men hela bilden ger vid handen att han verkat i ett gott syfte, sa Goriyas advokat Clea Sangborn i samband med att han häktades i förra veckan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag