Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mona Sahlin försvann efter avslöjandet

Mona Sahlin tillsammans med livvakten.
17.58 skickade Mona Sahlin in sin begäran om uppsägning.
23 minuter senare gjorde livvakten samma sak.
Efter Expressens avslöjande om Mona Sahlins falska intyg försvann hon - och gjorde sig helt oanträffbar.
Foto: Ulf Palm
Mona Sahlin.
Foto: Erik Gustafson

Efter Expressens avslöjande om Mona Sahlins falska intyg försvann hon - och gjorde sig helt oanträffbar.

Men klockan 17.57 skickade hon ett mejl till kulturdepartementets rättschef och meddelade att hon avgår med omedelbar verkan.

Då hade det gått tolv timmar sedan hennes agerande blev känt.

Bara 23 minuter senare skickade hennes tidigare livvakt - mannen hon skrivit under intyget för - ett mejl med precis samma begäran.

Under onsdagen kunde Expressen avslöja flera omständigheter som väckte frågor kring Mona Sahlin i hennes roll som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism.

Artiklarna visade att Sahlin skrivit under ett förfalskat löneintyg åt sin tidigare livvakt, en person som hon också handplockat för ett sekreterarjobb till den kommitté hon fått förtroende att leda.

Men i stället för att svara på frågorna valde Mona Sahlin att göra sig oanträffbar.

Mona Sahlin avgick efter mindre än tolv timmar

Expressens första artikel publicerades klockan 06 på onsdagsmorgonen.  Artikeln väckte relativt snabbt reaktioner då andra medier återgav det Expressen avslöjade.

Knappt tolv timmar efter publiceringen - klockan 17.57 - skickade Mona Sahlin ett mejl till kulturdepartementets rättschef Daniel Ström där hon meddelade sin avgång från posten som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism

I brevet skriver Sahlin:

"Jag meddelar härmed att jag från i dag begär att få bli entledigad från mitt uppdrag som Nationell Samordnare".

Begäran beviljades därefter "relativt omgående".


LÄS MER: Dokument - Mona Sahlin är svensk politiks comeback kid


Bara en lite stund senare - det handlar om 23 minuter - kom en ny begäran. Klockan 18.20 fick rättschefen ytterligare ett mejl och den här gången var avsändaren den tidigare livvakten som meddelade att han följer Sahlins fotspår.

Han skriver:

”Hej, Daniel. Jag säger upp min anställning på den Nationelle samordnarens kansli från den 9/5-16.”

Beskedet om att Mona Sahlin skulle lämna uppdraget som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremismnådde nådde hennes personal i kommittén under kvällen.

Daniel Norlander, huvudsekreterare och hennes närmaste medarbetare, har sagt till Expressen att han fick beskedet vid 19-tiden på kvällen

Ministerns order - kontakta Sahlin

Den kommitté som Mona Sahlins ledde ligger rent administrativt under kulturdepartementets ansvar.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke satt i regeringssammanträde med statsminister Stefan Löfven och de övriga statsråden under onsdagsförmiddagen. Regeringssammanträdena hålls i regel på torsdagar men då torsdagen var en helgdag så hölls mötet den här onsdagen i stället.

Mötet var slut vid lunchtid och först därefter blev Alice Bah Kuhnke informerad om det rådande läget av Per Olsson Fridh, som är statssekreterare på departementet.

– Kulturministern blev informerad om den förundersökning som pågick och då fick också tjänstemännen i uppdrag att ta kontakt med Mona, säger pressekreterare Kristoffer Talltorp.

Sahlins oro - tvivelaktigheter i vägen för jobbet

Mona Sahlin har internt också lämnat ett skäl till sitt beslut att avgå, berättar han.

– Hon vill inte att uppgifterna som har framkommit ska ligga i vägen för den nationella samordnarens och kansliets arbete mot våldsbejakande extremism, säger Talltorp.

Det fanns en sådan oro?

– Ja, det är så hon har motiverat det själv. Och vi har respekt för hennes beslut.

Det falska löneintyg som Mona Sahlin undertecknade åt sin tidigare livvakt hjälpte honom att övertyga en bostadsförening att låta honom köpa en lägenhet värd tio miljoner i exklusiva Saltsjöbaden tidigare i år.

Fick egen visning av lägenhet

Mona Sahlin har själv besökt lägenheten, vilket Expressen tidigare har rapporterat. Sedan onsdagsmorgonen har tidningen sökt henne upprepade tillfällen utan framgång.

Till Aftonbladet säger bostadsrättsföreningens ordförande att Mona Sahlin var på visning tillsammans med den tidigare livvakten, men detta dementeras av Sahlin, som i ett mejl till tidningen förklarar att hon har varit i bostaden på en egen visning.

”Jag har aldrig varit på visning med min medarbetare. Det är en ren lögn. Det kan den som visade mig huset bekräfta. Mäklare NN”.

Varför hon gick på visning i lägenheten som den tidigare livvakten sedan betalade handpenning på har hon inte velat svara på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.