Mona Sahlin berättar om livet efter politiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mona Sahlin lämnade toppolitiken 2010 och politiken är inget hon saknar så mycket. "Jag har en annan lätthet i stegen nu. Jag kan stå för vad jag tycker och behöver inte företräda någon", säger hon till Expressen.
Foto: Axel Öberg
Sahlins egna bild på Barack Obama.

WASHINGTON. Mona Sahlin knackar på dörren:

– Rumsstädning!

Killen som öppnar dörren på hotellet i Hultsfred tror knappt sina ögon.

– Vi höll på att skratta ihjäl oss, berättar Sahlin.

Men sen har hon också ett nytt liv - där hon kan göra lite som hon vill.

Det har gått en hel mandatperiod sedan Mona Sahlin förlorade valet, lämnade partiledarposten, riksdagen och en socialdemokratisk kris bakom sig.

Nu sitter hon på amerikanska utrikesdepartementet i Washington, influgen med regeringsplanet tillsammans med inrikesministern och Säpochefen, för en konferens om extremistgrupper, radikalisering och utlandsstridande.

I somras utsågs hon av förra regeringen att samordna frågor om just våldsbejakande extremism. Sedan dess har Islamiska staten tagit över hela områden, mördat och våldtagit, halshuggit journalister och hjälparbetare och gjort frågan mer aktuell än någonsin.

Vad var det som fick dig att tacka ja?

– Hela mitt politiska liv, de senaste 20-30 åren, har handlat om rätten att få vara den man är. Därmed kommer kampen mot all form av diskriminering och våldsam extremismen in. Det kändes väldigt rätt.

Du fick kritik för uttalandet om att de som lämnar Sverige för att stödja IS ska kunna återvända och få hjälp in på arbetsmarknaden. Står du fast vi det?

– Hela den här konferensen handlar om det: Integrering och återanpassning av krigare. Obama har sagt att man kan skjuta terrorister men ska man utrota terrorism så handlar det om att låta de goda krafterna vinna.

"Jag är inte lika nördig"

Enligt Sahlin handlar det inte om att ge IS-krigare jobb, och hon säger att terrorister självklart ska straffas, men att situationen är komplex.

– Jag vill att antidiskrimineringen ska vara lika viktig som att ge folk fler chanser. Alla som kommer hem har inte begått terrorbrott, och för att de inte ska göra det i framtiden är det viktigt att man hittar andra vägar.

Hur uppdaterad är du på svensk politik nuförtiden?

– Jag är inte lika nördig som när man trodde att bara för att man hört något på Ekot så hade alla gjort det. Nu kan det gå en vecka och någon nämner partiledardebatten. "Va?!, säger jag, har det varit partiledardebatt?". Så var det sist.

Två av fyra partiledare i alliansen är kvinnor och det spekuleras i om det kan bli fyra...

– Ja, det är väl ganska troligt.

Hur tänker du kring det?

– Jag tänker att under alla år med fyra män var det få som ställde frågan. Om man bryter mönstret är det bara ett bevis på att just nu är det fyra kvinnor som är mest kompetenta. Men det är lite häftigt att vi kan ändra bilden - det är inte bara män i kostymer och jag känner mig stolt som kvinna.

Önskar du att det hänt redan när du var partiledare?

– Jag fick vara med om det fantastiska att vara första kvinnliga ledaren för mitt parti, men jag kommer sörja hela livet att jag inte blev den första kvinnliga statsministern. Och uppriktigt sagt kommer det kännas lite pyrt om den första blir en moderat.

Du förlorade mot Reinfeldt. Hur var det egentligen att arbeta mot honom?

– Vi är väldigt, väldigt olika. Men vi har även lika värdefrågor som Reinfeldts benhårda attityd mot Sverigedemokraterna, den uppskattar jag. Men han är så oerhört kontrollerad! Det var lättare att debattera mot Carl Bildt som far runt och slänger ur sig saker. Reinfeldt ville jag gå fram och ruska om.

Fick ni någonsin en riktig relation?

– Nej. Det tror jag inte så många hade med honom. Respekt, men absolut ingen nära relation.

"Stor respekt för Persson"

Vilka fick du det med?

– Vi är inte bästisar, men vissa tycker jag är kul att träffa. Maud Olofsson och jag kan dricka vin och sitta och skratta en kväll. Birgitta Ohlsson som gav mig det här jobbet har jag också stor respekt för.

Nu måste jag fråga om Göran Persson också...

– Vi jobbade så mycket ihop, men det är få som blir kompisar efter politiken, det får man hitta på andra ställen i livet.

Var han så bufflig som många uttryckt?

– Efter Sahlinaffären, när jag lämnade riksdagen och lämnade allting trodde jag aldrig någonsin att jag skulle tycka att det var kul att komma tillbaka - eller få förtroendet. Och den som ringde och ville ha mig tillbaka var Göran så jag har en stor respekt för honom. Hur ska jag uttrycka det... Han var aldrig ospännande att jobba med.

– Och förresten - skulle han vara sån genombuffel, skulle väl inte såna som jag, Anna och Margot - självständiga, starka, feministiska kvinnor - ha suttit kvar. Vi hade lämnat för länge sedan.

Vad saknar du inte med toppolitiken?

– Jag har en annan lätthet i stegen nu. Jag kan stå för vad jag tycker och behöver inte företräda någon. Den biten saknar jag inte.

Har tre barnbarn

Du måste ha mer fritid också. Vad gör du helst en ledig dag?

– Dels har jag tre barnbarn. Två av dem i Hultsfred där min dotter driver hotell, så när jag är ledig är jag där och städar hotellrum.

Va? På riktigt?

– Ja, det är jättemycket med ett hotell.

Vad säger gästerna när de upptäcker att det är Mona Sahlin som städar?

– Första gången jag knackade på ett rum tänkte jag "hoppas ingen är där" men såklart svarade någon "hallå?" och jag sa: "jo, det är rumstädningen". Killen sa att jag kunde komma in och sen höll vi på att skratta ihjäl. Jag såg på hans min att han tänkte "herregud, har det gått så illa för henne?".

Blev du lika förvånad som alla andra över romansen Anders Borg och Dominika?

– Jag tycker bara att det är så roligt när människor hittar kärleken men så gick folk ut och hade synpunkter. Så tänkte inte jag. Jag kände bara "är ni kära? Lycka till!".

Det här uppdraget sträcker sig till nästa sommar. Vad händer sedan?

– Vi får se. Jag kan inte låta bli att slåss för fria rättigheter. Sen är jag ordförande i Anna Lindhs minnesfond och sitter i systembolagets styrelse. Det går ju att fortsätta livet så, med ett antal uppdrag.

– Och så städa då, men min dotter är inte så nöjd så jag får passa barnen i stället. Det är väldigt speciellt att få ett hotell att gå runt. Man måste veta exakt vad man ska göra och det går så här, säger Sahlin och knäpper med fingrarna.

– Sån är ju inte riktigt jag. Toapappret ska vikas på ett visst sätt och när jag har bäddat säger min dotter "den där sängen är ju inte bäddad". Det är jättesvårt.

Du är för slarvig?

– Ja, jag är för slarvig. Och nu får alla den fördomen bekräftad!

Mona Sahlin skrattar, uppenbart syftar hon på kritiken under Tobleroneaffären, eller Sahlinaffären som hon kallar den, då hon beskylldes för att vara just slarvig. Flera gånger återkommer hon till hur skönt det är att bara representera sig själv. Partiet kommer inte lida för att hon har en dålig dag, som hon säger.

– Jag mår väldigt bra och tror det handlar om att jag kan göra saker för att jag vill. Gå på teater, dricka vin med kompisar. Jag är mycket friare och det är en lättnad.

"Man blir starstruck"

Dagen innan har hon suttit i samma möte som president Obama. Hon beskriver hur en fullsatt sal med toppolitiker från hela världen tog upp sina mobilkameror när han kom in i rummet. Inklusive hon själv.

– Man blir starstruck av honom. Han drabbade mig när han blev vald.

Hoppas du att Hillary Clinton tar över sen?

– Ja, jag hoppades på henne redan då. Jag har alltid sett henne som politikern i familjen. Både hon och Madeleine Al-bright har varit förebilder. Kanske särskilt Albright, den där kärva lilla tanten.

Som sa att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra?

– Ja precis, och så stöttade hon Anna Lindh väldigt mycket, så hon har en liten plats hos mig.

Träffat Hillary Clinton

När jag träffade Hillary Clinton i somras sa hon att hon hade många vänner i Sverige och pratade om starka kvinnor. Var det dig hon syftade på?

– Vi har träffats, hon känner ju igen mig när vi ses och har nog lite koll på vad jag gjort. Men jag tror att hon tänkte på Maud Olofsson, de är med i samma nätverk för kvinnligt ledarskap, men jag är med i ett hörn också.

FAKTA

Mona Sahlin avgick några månader efter valförlusten 2010 och lämnade samtidigt sin plats i riksdagen. I efterhand har hon sagt att hon ångrar att hon släppte in Vänster- partiet i det rödgröna samarbetet.

Numera jobbar hon 70 procent som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, rekryterad av alliansregeringen. Enligt Sahlin finns det framför allt två områden där Sverige har tydliga brister. Dels anhörigstödet. Oroliga anhöriga måste få hjälp att förhindra radikalisering och exempelvis resor till IS. Och dels avhopparverksamheten för att stötta individer som vill hoppa av.

Hon är också ordförande i Anna Lindhs minnesfond, sitter i systembolagets styrelse och rekryterades i fjol till en arbetsgrupp på PR-byrån Diplomat som analysera den politisk utveckling.

FAKTA

SAHLIN AVGICK EFTER

VALFöRLUSTEN 2010

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.