Den 30 maj ansökte Mona Sahlin om att få statsrådspension från Statens Pensionsverk, SPV, som hon som före detta minister har rätt till. Foto: Erik GustafsonDen 30 maj ansökte Mona Sahlin om att få statsrådspension från Statens Pensionsverk, SPV, som hon som före detta minister har rätt till. Foto: Erik Gustafson
Den 30 maj ansökte Mona Sahlin om att få statsrådspension från Statens Pensionsverk, SPV, som hon som före detta minister har rätt till. Foto: Erik Gustafson
Den 30 maj ansökte Mona Sahlin om att få statsrådspension från Statens Pensionsverk, SPV, som hon som före detta minister har rätt till. Foto: Sven LindwallDen 30 maj ansökte Mona Sahlin om att få statsrådspension från Statens Pensionsverk, SPV, som hon som före detta minister har rätt till. Foto: Sven Lindwall
Den 30 maj ansökte Mona Sahlin om att få statsrådspension från Statens Pensionsverk, SPV, som hon som före detta minister har rätt till. Foto: Sven Lindwall

Mona Sahlin begär 3,5 miljoner i pension

Publicerad

Mona Sahlin lämnade posten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism den fjärde maj efter Expressens avslöjande.

Nu har hon ansökt om statsrådspension.

Pensionsavtalet innebär att Sahlin totalt kan få 3 574 252 kronor fram tills hon fyller 65 år.

Mona Sahlin, 59, avgick som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressens avslöjat att hon skrivit två falska intyg till sin före detta livvakt.

Enligt ett av intygen, som livvakten använde för att få köpa en exklusiv tio miljoners bostadsrätt på Solsidan i exklusiva Saltsjöbaden utanför Stockholm, skulle han få 60 000 kronor för sitt uppdrag i kommittén och sedan 60 000 kronor per månad som säkerhetssamordnare från Sahlins bolag.

Totalt 120 000 kronor per månad.

Men enligt regeringskansliet hade han endast en lön på 43 000 kronor per månad.

I ett annat intyg, som även detta var skrivit på myndighetens brevpapper, intygade Sahlin att livvakten hade 60 000 kronor per månad hos nationella samordnaren och en månadsinkomst på 20 000 kronor per månad från Sahlins bolag.

Intyget skickades in till Handelsbanken den 31 mars 2015 där livvakten ansökt om ett lån.

Sahlin avgick efter att ha skrivit två falska intyg till sin före detta livvakt.

Fick VIP-parkering för 50 000

Två dagar senare köpte livvakten en lyxbil för en miljon kronor en Audi R8.

Expressen kunde också avslöja hur Sahlin gett livvakten andra förmåner bland annat fick han, på skattebetalarnas bekostnad, en VIP -parkering i centrala Stockholm för 50 000 kronor.

I dag har både Sahlin och livvakten avgått och en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande har påbörjats av chefsåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren.

Mona Sahlin har också efter Expressens avslöjande avgått som styrelseledamot i Systembolaget och i vårdbolaget Iris Utvecklingscenter.

Detta har hänt – Sahlins intyg

Onsdag 4 maj

Expressen avslöjar att Mona Sahlin skrivit ett falskt intyg åt sin tidigare livvakt om att han tjänar 120 000 kronor per månad, medan han i själva verket har 43 000 kronor. Intyget behövdes för att han skulle kunna köpa en lyxbostad.

Sahlin säger att hon privat­anställt sin före detta livvakt och betalat skatter och arbetsgivar­avgifter. Men hon betalade först efter att Expressen konfronterat henne. Samtidigt visar Skatte­verkets uppgifter att hon helgen innan hade 200 000 kronor i obetalda skatter.

Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, avslöjar Expressen på kvällen samma dag som nyheten om det falska intyget publiceras. Kultur­departementet meddelar avgången strax efter.

 

Torsdag 5 maj

Expressen avslöjar att även livvakten sagt upp sig.

Mats Åhlund, chef för särskilda åklagarkammaren misstänker två brott och en förundersökning har inletts. Brottsmisstankarna är dels att Mona Sahlin skrivit ett intyg med oriktiga löneuppgifter, "osant intygande", dels att livvakten har använt intyget vid en tvist i hyresnämnden, "missbruk av osant intyg".

 

Lördag 7 maj

Expressen kan avslöja att livvakten, som enda med­arbetare i nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, har haft en egen VIP-parkeringsplats, hyrd av kommittén. Sedan starten har parkeringsplatsen kostat över 49 000 kronor.

Sahlin har enligt uppgifter också låtit en släkting till livvakten praktisera på hennes arbetsplats, trots att myndig­heten sagt nej på grund av släktskapet. Ingen i Socialdemokraternas verkställande utskott vill uttala sig om avslöjandena. De hänvisar till Alice Bah Kuhnke men kulturministern säger nej.

 

Måndag 9 maj

Expressen avslöjar att Sahlin försökte anställa livvakten redan 2014, under den borgerliga regeringen. Hon nekades detta eftersom det inte fick förekomma några personliga relationer mellan Sahlin och säkerhetsstaben. I stället anställdes livvakten, enligt Sahlin för att jobba med press­frågor, i samband med regeringsskiftet senare under året.

 

Onsdag 11 maj

Expressen avslöjar att Sahlin skrivit ytterligare ett falskt löneintyg åt sin tidigare livvakt. Nu framkommer också att intygen aldrig diariefördes, vilket kan vara brottsligt.

 

Torsdag 12 maj

Expressen kan avslöja att livvakten bara två dagar efter att ha fått sitt falska intyg, använt det för att köpa en lyxbil värd närmare en miljon kronor.

Sahlin väljer nu också att lämna sin plats i Systembolagets styrelse.

Sahlin får pension på 41 656 per månad

I dag sitter hon bara kvar som styrelseordförande i stiftelsen Anna Lindhs minnesfond som är ett oavlönat uppdrag.

Men Sahlin behöver inte oroa sig för sina framtida inkomster.

Den 30 maj ansökte hon om att få statsrådspension från Statens Pensionsverk, SPV, som hon som före detta minister har rätt till.

Enligt SPV får nu Sahlin en pension på 41 656 kronor per månad under hela 2016.

Därefter, om hon inte får några andra inkomster, får Mona Sahlin en pension på 54 711 kronor per månad fram tills hon fyller 65 år.

Totalt, med årets pension, innebär detta att hon totalt kan komma att få 3 574 252 kronor.

Expressen har förgäves sökt Mona Sahlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag