Mona Sahlin har meddelat sin avgång som partiledare för Socialdemokraterna. Foto: Sven Lindwall
Mona Sahlin har meddelat sin avgång som partiledare för Socialdemokraterna. Foto: Sven Lindwall

Mona Sahlin avgår som partiledare

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin avgår som partiledare för Socialdemokraterna.
På söndagseftermiddagen vid klockan 16.50 gav hon beskedet i partihögkvarteret på Sveavägen 68 efter ett möte med distriktsordförandena.
- Mitt besked är att när partiet går till extrakongress i mars är det för att välja en ny partiordförande, sa Sahlin.
Kritiken efter det svaga valresultatet blev för stark. Mona Sahlin gav beskedet efter en lång dag av möten med det verkställande utskottet och de 26 partidistriktens ordföranden.
- Mitt besked är att när partiet går till extrakongress i mars är det för att välja en ny partiordförande, sa Mona Sahlin och fortsatte:
Det är en frågeställning som legat under ytan för mig väldigt länge. Det är ett väldigt viktigt beslut för mig men framför allt för partiet.
Mona Sahlin avgår för att ge partiet utrymme att förändras.
– Att jag lämnar nu skapar utrymme för förnyelseprocessen.
Mona Sahlin fortsatte i mer positiva ordalag:
– Jag är verkligen övertygad om att det här partiet kan vrida tillbaka till den starka progressiva rörelsen. Det har varit ett naturligt beslut som jag meddelar i dag att jag lämnar.
Mona Sahlin fick frågan när hon bestämde sig:
– Jag skulle inte gått och klippt mig i går om jag inte bestämt mig redan då, sa Sahlin.

Ökade krav på avgång

Mona Sahlin blev vald som partiledare för drygt tre år sedan, den 17 mars 2007, vid en extra partikongress.
Hon blev då partiets första kvinnliga partiledare.
Under den första tiden gick partiet starkt i opinionen och föresprånget till alliansen var stort.
Ju närmre årets riksdagsval kom krympte försprånget, och när högerregeringen lyckades behålla regeringsmakten i valet i oktober blev kritiken hård mot Mona Sahlin.
Hon har bland annat fått stå till svars för det havererade samarbetet med Miljöpartiet och, främst, Vänsterpartiet.
Kravet på hennes avgång har ökat i intensitet den senaste tiden.
Raimo Pärssinen, ordförande för Gävleborgs-distriktet, menade i veckan att hon inte kunde fortsätta fram till nästa val:
– Jag ser det inte som möjligt att hon fortsätter som partiledare fram till nästa val, sa Raimo Pärssinen till Arbetarbladet.
Raimo Pärssinen var först, men uppenbarligen inte ensam om den åsikten bland distriktens ordföranden.
Även Mona Sahlin hade alltså kommit till samma insikt.
– Jag tror inte att det går att möta väljarna igen med samma ansikten, sa Sahlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag