Mona Sahlin lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Erik GustafsonMona Sahlin lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Erik Gustafson
Mona Sahlin lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Erik Gustafson
Pressmeddelandet som går ut under onsdagskvällen. Foto: SkärmdumpPressmeddelandet som går ut under onsdagskvällen. Foto: Skärmdump
Pressmeddelandet som går ut under onsdagskvällen. Foto: Skärmdump

Mona Sahlin avgår efter avslöjandet

Publicerad

Mona Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Expressens avslöjande.

På onsdagen informerades också kulturdepartementet om att det fanns ett ärende hos polisen gällande Mona Sahlin.

Ifall hon kan sitta kvar i statliga Systembolagets styrelse är inte klart.

– Det kan jag inte spekulera i. Det är för tidigt att komma med någon tidplan, säger Helena Paues, pressekreterare vid socialdepartementet.

Kulturdepartementet bekräftar för Expressen att Mona Sahlin avgår.

Så här lyder pressmeddelandet som går ut under onsdagskvällen.

"Mona Sahlin lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism

Mona Sahlin har i dag bett om att få avsluta sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Regeringskansliet har beviljat hennes önskan.

– Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Mona Sahlins uppdrag löper ut den 15 juni 2016. Just nu bereds frågan om hur det förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism ska organiseras framöver och även frågan om en ny nationell samordnare."

På onsdagen informerades också kulturdepartementet om att det fanns ett ärende hos polisen gällande Mona Sahlin.

"Finns ett ärende"

I Expressens första kontakt med departementet svarar rättschefen Daniel Ström så här:

– Du har frågat om jag är informerad om att det eventuellt pågår en polisutredning mot Mona Sahlin. Jag känner till att det finns ett ärende hos polisen. I övrigt kan jag inte säga något mer.

Senare på onsdagskvällen säger Daniel Ström att statsrådet Alice Bah Kuhnke är informerad om polisärendet:

– Statsrådet har i dag informerats om att det finns ett ärende hos polisen som avser de händelser som det rapporterats om i media.

Källor säger också till Expressen att åklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande. Förundersökningen ska ha inletts 22 april i år.

Ingen misstänkt

Men han vill inte kommentera ärendet.

– Det råder förundersökningssekretess och det finns ännu inga misstänkta, säger Jakobsson.

Tveksamheterna började när Mona Sahlin skrev ett intyg åt sin medarbetare och tidigare livvakt om att han tjänar 120 000 kronor i månaden. Intyget behövde mannen för att köpa en lyxbostad med hög månadsavgift. Men enligt regeringskansliet tjänar mannen bara 43 000 kronor i månaden. I en intervju med Expressen hävdar Mona Sahlin först att hennes eget bolag betalar mannen mellanskillnaden för att sköta hennes säkerhet.

Hur har du råd att betala en person så här mycket pengar? Det handlar ju om nästan 80 000 kronor i månaden?

– Är det knepigt att en person hjälper mig med säkerheten? Som av olika skäl har en hög lön? Och att mitt behov av det är högt? säger hon.

"Har gjort fel"

Senare samma dag ändrar hon sig. Hon betalar mannen 60 000 kronor och den andra lönen är som tidigare sagt.

– Nej, det är fel, det ska vara 43 000 kronor. Där har jag gjort fel, säger Mona Sahlin i den andra intervjun.

Mona Sahlin säger också att hon betalat arbetsgivaravgift. Men en granskning visar att hon gjort det först efter Expressenintervjun.

Expressen har upprepade gånger sökt Mona Sahlins före detta livvakt för en kommentar, men han har avböjt.

Mona Sahlin sitter också i statliga Systembolagets styrelse. Där har man inga uppgifter om hennes framtid.

– Sådana frågor hänvisar vi till ägaren, säger Elina Yli-Torvi, pressekreterare.

Ägarrepresentanten kommer i det här fallet från socialdepartementet. Pressekreteraren Helena Paues säger att ansvarig minister Gabriel Wikström samt statssekreteraren Agneta Karlsson blivit informerade om att Mona Sahlin lämnat uppdraget som nationell samordnare.

– Jag vet inte exakt klockslag, men det var under dagen, säger Helena Paues på onsdagskvällen.

Vad gör ni nu?

– Vi har precis fått informationen om att hon har begärt att bli entledigad. Det är för tidigt att säga något om övriga arrangemang, säger hon.

Har Mona Sahlin själv tagit kontakt?

– Det kan jag inte säga något om.

Så vad händer nu?

– Det kan jag inte spekulera i. Det är för tidigt att komma med någon tidplan, säger Helena Paues.

Tidigare satt Mona Sahlin även i Stiftelsen Expos styrelse, men det uppdraget lämnade hon redan då hon tillträdde som nationell samordnare, eftersom verksamheterna låg för nära, enligt Expos chefredaktör Daniel Poohl. Just nu är det aktuellt att välja nya ledamöter till styrelsen, men då finns inte Mona Sahlin på namnlistan.

– Nej, vi har inte haft några sådana diskussioner, säger Poohl.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att pressekreteraren Helena Paues sagt att Mona Sahlin "begärts entledigad", det stämmer inte utan Sahlin har själv begärt att bli entledigad.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag