Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mona Sahlin-affären – detta har hänt hittills

Mona Sahlin, här tillsammans med sin före detta livvakt. Även han har lämnat sitt jobb efter avslöjandet.
Mona Sahlin avgick tolv timmar efter att Expressen avslöjat att hon skrivit ett falskt intyg om sin medarbetares inkomster.
Foto: Sven Lindwall

 

Mona Sahlin avgick tolv timmar efter att Expressen avslöjat att hon skrivit ett falskt intyg om sin medarbetares inkomster.

Här är de viktigaste hållpunkterna i dramat som ledde fram till den dramatiska sortin.

Måndag 8 februari

■ Regeringens nationella samordnare för våldsbejakande extremism Mona Sahlin skriver ett intyg på myndighetens papper där hon garanterar att hennes medarbetare och tidigare livvakt tjänar 120 000 kronor i månaden.


Måndag 4 april

■ Intyget registreras hos hyresnämnden i Stockholm dit den tidigare livvakten skickat det som bevis för sin inkomst.

Anledningen är att han lagt en handpenning på en lyxbostad för tio miljoner kronor på Solsidan i Saltsjöboden, men blivit nekad köpet då bostadsföreningen anser att hans inkomst är för låg. Den tidigare livvakten överklagade bostadsföreningens beslut till Hyresnämnden.


Senare i april

■ En polis för avdelningen för särskilda utredningar får uppgifter om intyget och att det kan vara falskt. Han begär ut dokumentet och konstaterar att inkomstuppgiften inte stämmer med den lön mannen har. Polisen kontaktar därefter särskilda åklagarkammaren i Stockholm.

LÄS MER: Sahlin skrev falskt intyg åt sin före detta livvakt


Mona Sahlin skrev ett falskt intyg.
Foto: Erik Gustafson

Fredag 22 april

■ Åklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm inleder en förundersökning som handlar om osant intygande i Mona Sahlins fall och om missbruk av osant intygande i den tidigare livvakten fall.


Onsdag 4 maj

■ Expressen avslöjar att Mona Sahlin har skrivit ett falskt intyg till sin medarbetare och tidigare livvakt där hon garanterar att han tjänar 120 000 kronor i månaden.

Samtidigt visar uppgifter från regeringskansliet att mannens verkliga månadslön är 43 000 kronor.

När Expressen konfronterar Mona Sahlin hävdar hon att hon själv betalar mannen 60 000 kronor i månaden och att resterande 60 000 kronor i månaden är mannens statliga lön. Hon ändrar sedan uppgifterna och menar att hon skrivit fel beträffande mannens statliga lön och att det stämmer att den är 43 000 kronor.

Under kvällen tar Mona Sahlin beslutet att avgå som nationell samordnare med anledning av uppgifterna som Expressen avslöjat. Samtidigt väljer också den tidigare livvakten att lämna sin tjänst på nationella samordnarens kansli.


LÄS MER: Mona Sahlin avgår efter avslöjandet


Torsdag 5 maj

■ Daniel Norlander, huvudsekreterare i nationella samordnarens kansli, tar tillfälligt över Mona Sahlins arbetsuppgifter. Samtidigt påbörjas en process i kulturdepartementet för att hitta Sahlins permanenta efterträdare.


LÄS MER: Ohlsson: Ranstorp möjlig efterträdare


Fredag 6 maj

■ Mona Sahlin får behålla båda sina styrelseuppdrag trots att förundersökning pågår, även om hon själv erbjöd att säga upp sig. "Vi ser för närvarande ingen anledning att förändra styrelsen i Systembolaget", säger Helena Paues vid socialdepartementet.


Livvaktens släkting fick oavlönat praktisera hos Sahlin.
Foto: Expressen

Lördag 7 maj

■ Nya uppgifter visar att Sahlins förre livvakts släkting fick oavlönat praktisera hos Mona Sahlin vid flera tillfällen – trots att myndigheten sagt nej till en praktikplats på
grund av just släktskapet.


LÄS MER: Livvaktens släkting praktiserade trots nej

Söndag 8 maj

■ Expressen kan avslöja att livvakten, som enda medarbetare i nationella samordnaren mot våldsbejakande extremisim, haft en egen VIP-garageplats, hyrd av kommittén. Sedan starten har parkeringsplatsen kostat över 49 000 kr.

LÄS MER: Sahlin gav livvakten flera egna fömåner


Livvaktens bil.

Måndag 9 maj

■ Expressen kan avslöja att Sahlin försökte anställa livvakten redan 2014, under en borgerliga regeringen. Hon nekades detta eftersom det inte fick förekomma personliga relationer mellan Sahlin och säkerhetsstaben.


LÄS MER: Alliansen sa nej till Mona Sahlins livvakt


Onsdag 11 maj

■ Expressen avslöjar att Mona Sahlin själv ringde till polisledningen i Stockholm och bad dem ge livvakten tjänstledigt. Sahlin ville att han genast skulle börja jobba som säkerhetssamordnare i kommittén.


LÄS MER: Så blixtvärvade Mona Sahlin livvakten


■ Expressen kan på onsdagskvällen avslöja att Mona Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt. Även i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön och påstår att hon betalar honom en lön på tiotusentals kronor i månaden i privata pengar – trots att hon under samma tid inte betalade in några arbetstgivaravgifter till Skatteverket.


LÄS MER: Mona Sahlin skrev fler falska intyg


■ Mona Sahlin diarieförde aldrig de misstänkt falska löneintyg som hon skrev under til sin före detta livvakt. Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kan Mona Sahlin och myndigheten ha brutit mot tre olika lagar.


LÄS MER: Expert: Mona Sahlin kan ha brutit mot grundlagen


Claes Borgström.
Foto: Olle Sporrong

■ Advokat Claes Borgström kommer att företräda Mona Sahlin i brottsutredningen. Han medger att Sahlin "skrivit fel" på ett ställe – men säger att hon inte förfalskat något intyg. Borgström verkar förvånad när Expressen berättar om det nya misstänkt falska intyget från 2015.

– Det där känner jag inte till, säger han.


LÄS MER: Claes Borgström: "Det finns förklaringar"


■ Kulturminister Alice Bah Kuhnke var den som anställde Mona Sahlins livvakt, visar dokument som SvD tagit del av.


LÄS MER: Bah Kuhnke anställde Mona Sahlins livvakt


Torsdag 12 maj

■ Expressen kan avslöja att livvakten bara två dagar efter att Sahlin skrivit på det nya falska intyget köpte en lyxbil för närmare en miljon kronor.


Mona Sahlin kan granskas av KU.

– Om hon säger att det ingick i hennes uppdrag som nationell samordnare, då skulle hon i så fall kuna bli ett uppdrag för en politisk granskning, säger Elisabet Fura, jurist hos justitieombudsmannen.


Mona Sahlin väljer att lämna Systembolagets styrelse  – efter avslöjanden mot henne. Ansvarig minister, Gabriel Wikström, låter hälsa att hon gjort ett tjänstfullt arbete och att skälen till varför hon säger upp sig ligger hos henne själv att förklara. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.