Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Mona mörkar Fiaskot

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin mörkar valfiaskot - och kallar resultatet en framgång. Men hennes bortförklaringar döms ut av partifolk och S-debattörer. - Det går inte att säga att det här är någon framgång. Det är klart att det är en besvikelse, säger Mikael Damberg, ordförande för partidistriktet i Stockholms län.
Under valnatten sa Mona Sahlin att hon var stolt och lättad över resultatet i EU-valet. På partiets hemsida tackade hon i går val-arbetare och sympatisörer för "Socialdemokratins framgång". Hon tillade att resultatet gav oppositionen "goda möjligheter" att vinna nästa val.
Sedan drog hon sig tillbaka och vägrade svara på Expressens frågor.
Men den som vill veta vad hon egentligen tycker om valresultatet behöver bara ta del av hennes uttalanden under den senaste månaden.
- Står det inte ett plus framför våra siffror så är det ett djupt misslyckande, sa Sahlin i Expressen för några veckor sedan.

Sämsta valet hittills

Slutresultatet blev 24,6 - exakt detsamma som i EU-valet 2004. Därmed tangerar partiet sitt sämsta valresultat sedan allmän rösträtt infördes. Endast Folkpartiets fenomenala valspurt hindrade Moderaterna från att komma nära. Alliansen fick fler röster än oppositionen.
- Det är klart att detta inte var en framgång, säger Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider.
Han tycker inte att Mona Sahlin ska skönmåla partiets valresultat.
- Det håller inte. Det blir nästan pinsamt, säger han.
Även S-debattören Ursula Berge uppmanar Mona Sahlin att tala klarspråk. Hon tycker att det vilade ett löjets skimmer över både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin på valnatten.
- Det är regel 1A som partiledare att alltid beskriva valet som någon form av framgång. De gjorde de båda på ett snudd på patetiskt sätt, säger hon.
I Storstockholm gjorde partiet ett katastrofval: S blev fjärde största parti i Stockholms stad och tredje störst i länet.
Länsordförande Mikael Damberg vägrar först tro att Mona Sahlin har beskrivit EU-valet som en framgång på hemsidan.

"Ett allvarligt valresultat"

- Jag tycker inte det här är ett lyckat eller framgångsrikt val. Det är ett allvarligt valresultat, säger han sedan.
Möjligen skrämde Socialdemokraternas valkampanj bort storstadsväljarna.
Stockholms väljare befinner sig nära den politiska mitten. Men toppnamnet Marita Ulvskog förde en vänsterinriktad kampanj i högt tonläge.
Nu ifrågasätts hennes position.
- Hon är inte en så stor EU-politiker som förstanamnet behöver vara, säger Ursula Berge.
Partisekreterare Ibrahim Baylan gör sitt bästa för att förtydliga Sahlins uttalanden:
- Vi har haft en mycket tuff vår. Så i det ljuset, att vi nu inte backar för första gången i en EU-valrörelse, är resultatet mycket bättre än vad man kunde tro i mars och april. I det sammanhanget får man säga att det duger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag