S-ledaren tycker att det är modigt och bra att Andreas Lundstedt berättar om sin hiv-smitta. Foto: Larsson Krister
S-ledaren tycker att det är modigt och bra att Andreas Lundstedt berättar om sin hiv-smitta. Foto: Larsson Krister

Mona: Det är modigt

Publicerad
- Modigt, viktigt och riktigt att berätta!
S-ledaren Mona Sahlin hoppas att Andreas Lundstedts avslöjande ska öka medvetandet om aids och hiv.
När basketstjärnan Magic Johnson 7 november 1991 avslöjade världsnyheten om sin hiv-smitta, fick han hyllningar av dåvarande presidenten George H.W Bush.
– För mig är han en hjälte.
I dag möts Andreas Lundstedt av hyllningar i Sverige för beslutet att beräta om sin hiv-smitta.
S-ledaren Mona Sahlin:
– Jag har mött så många unga som tror att aids inte finns längre. Aidssmittan ökar på grund av att kondomanvändningen minskar, säger hon.
– Det finns så mycket rädsla och okunnighet eftersom vi inte längre talar om aids. Det här är en viktig påminnelse om att aids finns, att vi måste prata om sjukdomen och att det går att leva med den.

Vill stödja Andreas


Mona Sahlin säger att inställningen till aids är ett test på hur samhället fungerar när det gäller fördomar och tolerans.
– Det är jättetråkigt att höra att Andreas är hiv-positiv. Han är modig, vi måste stödja honom.
– Vi ser inte att aids finns i samhället. Använd kondom! säger Sahlin som har ett mångårigt engagemang i aids- och hivfrågor.
Tasso Stafilidis, riksdagsman (v) och homosexuell, ser många fördelar med att Andreas Lundstedt är öppen med hiv-smittan.
– Framför allt spräcker man hål på fördomar. Det behövs en person som Andreas Lundstedt som berättar. Det ligger i tiden, säger Stafilidis.

Kräver kampanjer


Lars-Åke ”Babsan” Vilhelmsson har många vänner som lever med hiv – och har sett många mista livet på grund av sjukdomen.
Nu vill han att staten tar sitt ansvar.
– Det är dags för en statlig skrämselkampanj igen, för pesten finns, säger han.
– Många av min vänner är smittade, tvyvärr. Gudskelov så finns det i dag bra bromsmediciner.
Statsministerns presssekreterare Edvard Unsgaard nåddes i går kväll av beskedet om Andreas Lundstedt beslut att berätta om hiv-smittan.
– Vi avböjer att kommentera detta just nu, sa han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag