Mona Sahlin berättar om resan till Mallorca där flera svenska kändisar rirade Micael Bindefelds 50-års dag. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni var också där och passade bland annat på att åka gummibåt med sin man Alla Bergqvist.
Mona Sahlin berättar om resan till Mallorca där flera svenska kändisar rirade Micael Bindefelds 50-års dag. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni var också där och passade bland annat på att åka gummibåt med sin man Alla Bergqvist.

Mona berättar om kändisresan

Publicerad
Uppdaterad
DEIA, MALLORCA. Efter Expressens avslöjande i går - nu talar Mona Sahlin ut om kändisresan till festfixaren Micael Bindefelds 50-årspartaj på ett lyxhotell på Mallorca. Tillsammans med kyrkominister Lena Adelsohn och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni väljer hon bort kyrkovalet i morgon - för att festa och ligga på stranden. - Att måna om sina vänner sedan 20 år är också viktigt - jag gjorde det valet, säger Mona Sahlin till Expressen.
Festfixaren Micael Bindefeld har, som Expressen avslöjat, chartrat ett flygplan och bjudit cirka 140 kända vänner till lyxhotellet La Recidensia i den exklusiva byn Deia på Mallorca.
Mona Sahlins, Lena Adelsohn-Liljeroths och Nyamko Sabunis medverkan har rört upp känslor - både för och emot.

"Jag har lagt upp strategin"

Expressen träffar Mona Sahlin utanför hotellet. Hon har för några timmar sedan kommit tillbaka från stranden, och har klätt upp sig för fest.
Är det lämpligt att åka på kändisfest på Mallorca under kyrkovalet? Borde du inte vara hemma och hjälpa partiet?
- Som partiledare har jag lagt upp hela strategin inför kyrkovalet och verkligen ägnat alla offentliga framträdanden åt det under senaste tiden, senast i onsdags.
- Micael är en vän till mig sedan nästan 20 år och jag tyckte att det var väldigt roligt att få fira honom. Och han fyller år nu. Och jag har betalat resan för både min man Bosse och mig för att markera att det verkligen är privat.
Mona Sahlin understryker:
- Både resan och boendet.
En av kritikerna är broderskaparen Ulf Bjäreld som säger att du borde vara hemma och mana folket. Vad säger du om kritiken?
- Jag har verkligen manat folket. Själv är jag inte medlem i kyrkan, även om jag har en man och en son som är det. Men att måna om sina vänner sedan 20 år är också viktigt - jag gjorde det valet.

"Jag är glad att vara här"

Är det lämpligt av en socialdemokratisk ledare att välja att åka på champagnefest med kändisar i stället för att valarbeta?
- Jag tycker att det är lämpligt att en socialdemokratisk partiledare har vänner, inte minst vänner som jag har haft i 20 år. Jag är glad över att vara här.
Tror du att det sticker många väljare i ögonen att du är kompis med Bindefeld och går på kändisfester?
- Den som tror att Bindefeldt bara är en festfixare och inte ser vilken trogen och nära vän han är. Vänner är viktiga att måna om och det gör jag, säger Mona Sahlin till Expressen.

Har betalt allt själv

Kyrkoministern Lena Adelsohn-Liljeroth ville i går inte svara på frågor.
- Lena är ansvarig för trossamfundsfrågor - inte för svenska kyrkan, och hon är mycket engagerad, säger hennes stabschef Henrik Toremark.
Har hon betalat för sin resa?
- Ja, hon har betalat allt själv, säger pressekreteraren Cecilia Jegler.
Nyamko Sabunis tf presssekreterare Lennart Rohdin svarar på frågan om ministern har betalat för sig:
- Jag vet bara att hon är på privat resa och har inga detaljer.
Samtidigt hemma i Sverige delade partierna ut valsedlar inför morgondagens kyrkoval. De 5,6 miljoner svenskar som är medlemmar i svenska kyrkan och äldre än 16 år får rösta.
- Det kommer att finnas olika uppfattningar bland våra väljare om hennes resa. Men, Mona har gjort stora insatser under valkampanjen. säger Anna Johansson, kommunfullmäktige i Sigtuna, som står utanför Coop i Märsta.

Leden sluter sig

Men i övrigt sluter Socialdemokraterna leden kring Mona Sahlin. Ingen av dem i partiet som Expressen pratat med vill kritisera hennes resa med kändiseliten till Mallorca.
Hans Tilly, ordförande för LO-förbundet Byggnads och ledamot av den socialdemokratiska partistyrelsen:
- Jag har inga synpunkter på hennes resa och inga kommentarer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag