Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Momo Challenge” är tillbaka – experter varnar för panik

Den verkliga figuren som ”Momo” baseras på heter Mother Bird och är konstruerad av japanen Keisuke Aizawa.

”Momo Challenge” har satt skräck i föräldrar världen över – och ska enligt sägnen instruera barn och unga att skada sig själva eller andra.

Nu har fenomenet åter fått stor spridning i Sverige.

Jack Werner uppmanar föräldrar att hålla huvudet kallt.

– Det finns inte ett enda belagt fall där ett barn har skadat sig själv med koppling till Momo, säger han.

Sommaren 2018 spreds historierna om internetfenomenet ”Momo challenge” över världen.

Berättelserna handlade om att barn och unga uppmanats att ta kontakt med ett eller flera anonyma konton på till exempel Facebook, Instagram och Whatsapp. Kontona hade en profilbild föreställande en läskig docka med namnet Momo.

Från kontot ska barnen sedan ha övertalats att genomföra prövningar av olika slag.

Det sades till en början vara enkla utmaningar som att palla äpplen, men påstods eskalera snabbt till uppmaningar om att kränka andra – eller att skada sig själv.

Under september började svenska föräldrar dela varningar för Momo i sociala medier. Flera skolor gick också ut med varningar.

Inga fall av självskadebeteende

Men de medier som gick till botten med frågan hittade inga dokumenterade fall av självskadebeteende kopplade till uppmaningar från Momo. 

Journalisten Jack Werner, som skrivit en bok om nätmyter och bristande källkritik, menar att de varningar som spreds i själva verket bidrog till att fenomenet växte.

– Det var nog ganska många barn som själva startade konton i sociala medier som hette ”Momo”, och där de lade upp den här bilden som sin profilbild. Sedan började de chatta med andra barn och uppmanade dem att snatta godis, slå sig själva i huvudet eller vad det nu kunde vara, säger han.

Frilansjournalisten Jack Werner tror att alla varningar för Momo gör mer skada än nytta.
Foto: Kate Gabor

Ny Momo-våg

Efter att ha gått i ide under vintern är nu Momo tillbaka. Jack Werner har kommenterat fenomenets återkomst på sin blogg. Enligt Werner började den nya Momo-vågen i England, där en mamma i en lokal Facebook-grupp berättade om att hennes son skrämde vettet ur sina kompisar med läskiga Momohistorier.

Därefter har varningarna fått spridning genom skolor, massmedier och polis i Storbritannien.

Den här gången handlar varningen om att Momo har klippts in i Youtubeklipp för barn. I ett klipp som publicerats på Facebook, som delas mycket bland föräldrar, instruerar ”Momo” barnen att hämta knivar eller rakblad och skära sig i handlederna.

– De medier som har granskat det här har inte hittat särskilt många exempel på klipp där Momo är inklippt. Det verkar vara föräldrar som skrämmer varandra med ett eller ett fåtal klipp, säger Jack Werner.

Men har det legat ett klipp på Youtube där barn uppmanas att skada sig själva?

– Det jag vet är att det här är något föräldrar varnar för. Jag vet inte om det någonsin har varit en skarp risk.

Uppmärksamheten kring ”Momo” har fått Youtube reagera. ”Vi har inte sett några nya bevis på klipp med Momo Challenge på YouTube. Filmer som uppmuntrar till skadliga och dödliga utmaningar är ett brott mot våra regler”, skriver nätjätten på Twitter.

https://twitter.com/YouTube/status/1100820993671495680

Avråder från internetförbud

Jack Werner understryker dock att Youtube inte är en garanterat trygg miljö för barn. Inte heller tjänsten Youtube kids, som erbjuder ett urval som ska vara speciellt anpassat till barn, är helt säker, säger han.

– Ska man prompt lämna sina barn ensamma framför en skärm ska man snarare välja HBO, Netflix eller något annat där man vet att inte vem som helst har laddat upp saker, säger han.

Att förbjuda sina barn att använda internet är däremot ingen bra lösning, enligt Jack Werner.

– Det kommer att leda till att barnet slutar berätta för sina föräldrar om vad det är med om på internet. 

Jämför Momo med monster under sängen

Fortfarande har inga kopplingar mellan Momo och självmord eller fall av självskadebeteende kunnat beläggas, konstaterar Jack Werner. Han menar att rädda föräldrar skrämmer barnen mer än Momo.

– Om ditt barn säger att det finns ett monster under sängen, då svarar du rimligen att det inte finns något monster där. Men föräldrar som blir uppskrämda över Momo säger i någon mening till sina barn att det finns ett jätteläskigt monster under sängen. Det är ett sätt att skrämma upp sina barn, snarare än att lugna.

Barnpsykologen Sofia Bidö ger liknande råd.

– Ta reda på vad barnet vet och gå inte in på specifika detaljer. Det är viktigt att behålla sitt lugn och ge saklig information, säger hon.

– Känslor smittar. Om vi själva är oroliga och uppjagade riskerar vi att göra våra barn oroliga och uppjagade.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.