Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Molly, 23, död i obotlig cancer

Molly Myrestaf berörde många när hon öppet berättade om sin obotliga cancer. Nu har hon somnat in i hemmet, med familjen vid sin sida. Foto: Louise Andersson
Molly Myrestaf blev 23 år gammal. Foto: Privat
Molly har tidigare berättat i Expressen att hon ville ta tillvara på sin sista tid och uppleva roliga saker. Foto: Privat

Molly Myrestaf, 23, visste att hon skulle dö av sin obotliga cancer. 

Hon ville ta tillvara på sin sista tid och ”leva ungdomslivet”.

Nu har Molly somnat in, omgiven av sin familj. 

– Hon hade saker hon ville göra men hon hann inte pricka av den listan, säger pappan Håkan Myrestaf.

När Molly Myrestaf var 19 år gammal gjorde hon upp planer för framtiden och drömde om allt hon skulle uppleva. Men en smärta i ryggen visade sig komma av en elakartad tumör i ländryggen, och det förändrade allt. 

Efter behandlingar, och en kortare tid som cancerfri, började tumören 2018 att växa igen och läkarna kunde inte längre göra något. Sedan dess har Molly varit öppen med att hon skulle dö i cancer. I lördags somnade hon in i hemmet i Högdalen, omgiven av sin familj.

– Det gick ganska fort de sista två veckorna, säger Mollys pappa Håkan och fortsätter:

– Hon var dålig och visste det, men försökte hålla skenet uppe. Hon ville inte vara sjuk, och framför allt ville hon inte att folk skulle tycka synd om henne. 

Molly fick besöka fjällen en sista gång

Molly, som växte upp i Bruksvallarna i Funäsfjällen, hann göra en sista resa till fjällen med sin familj. 

– Hon envisades med att hon skulle med till Härjedalen som var hennes älsklingsställe. Vi kunde vara ute men hon hade inte kraft att åka skidor, säger Håkan. 

Men resan fick avbrytas när Molly blev dålig och fick åka ambulans. Hon kunde återvända hem till Stockholm, men blev inlagd på sjukhus med svåra smärtor. Efter det repade hon sig aldrig riktigt men kunde vara hemma, precis som hon själv önskat, den sista tiden. 

Molly har tidigare själv berättat i Expressen hur hon ville ta tillvara på tiden hon hade kvar och uppleva roliga saker. 

– De här åren är till för att hitta på saker, åka ut och resa och leva ungdomslivet. Jag längtar efter det, sa hon i augusti förra året

Men enligt pappa Håkan hann hon inte med att göra de saker hon ville. 

– Hon hade saker hon ville göra men hon hann inte pricka av den listan.

https://www.instagram.com/p/BvpeiZeHVp3/

Systern: Bra att smärtan är borta

Familjen beskriver en person som alltid brydde sig mer om andra än om sig själv. Systern Elina Myrestaf berättar om hur Molly alltid tog hand om henne.

– Hon var en väldigt klok människa, jag ringde alltid henne och så kunde hon komma med lite objektiva saker. Jag kommer sakna alla de grejerna, som när man får ett nytt jobb, ska gifta sig, få barn eller bara känner sig lite ledsen. 

– Hon har varit inblandad i allt, och kommer alltid vara det. Men man kan inte höra av sig till henne.

Elina berättar att hon hann förbereda sig inför sin systers död.

– Jag tror att hon också innerst inne varit beredd. Det är inte en lättnad men på något sätt känns det ändå bra att smärtan är borta. Men det väger inte över resten, säger hon.

”Man förstår att hon betytt mycket”

Att Molly berört många blir nu uppenbart för familjen. På sociala medier har många, både bekanta och okända, delat sin sorg, och enligt pappa Håkan hör väldigt många av sig och berättar vad Molly betytt för dem.

– Många skriver fina saker, man förstår att hon betytt mycket. Det är fantastiskt, säger han.

Molly Myrestaf berörde många med sitt öde. Familjen berättar att det är många som hör av sig efter Mollys bortgång. Foto: Louise Andersson

Vännen Victoria Bertilsson kommer i helgen att hålla ett event för Molly i Funäsdalen. Tanken var att Molly skulle vara med. 

– Sista gången jag såg henne sa hon ”vi ses om två och en halv vecka”. Det var tanken in i det sista. Men jag vill ändå genomföra det för att fortsätta kämpa i Mollys minne, säger Victoria. 

– Mitt i allt det här jobbiga ger det väldigt mycket kraft och styrka att så många sluter upp bakom och vill hjälpa till.