Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Molly, 19, hade sex – upptäckte ovanlig sjukdom

Fem personer med väldigt ovanliga sjukdomar.
Molly hade svår mensvärk i flera år och läkarna förstod inte varför.Foto: CATERS NEWS AGENCY
Molly-Rose Taylor har två vaginor och två livmödrar.Foto: CATERS NEWS AGENCY

Molly-Rose Taylor, 19, hade svår mensvärk i flera år och ingen läkare förstod varför.

Tills att hon hade sex för första gången – då 19-åringen insåg att hon hade två vaginor.

– Jag skämdes så mycket, säger Molly-Rose Taylor till News.com.au.

Sedan hon var nio år gammal har brittiska Molly-Rose Taylor, nu 19, haft svår mensvärk. Trots läkarbesök hittades ingenting som skulle kunna vara orsaken till de kraftiga smärtorna.

Förutom de kraftiga smärtorna hade hon även väldigt riklig mens. Även om hon använde tampong fortsatte blodet att flöda.

19-åringen blev med åren allt mer orolig då de svåra smärtorna blev allt kraftigare vilket gjorde att hon ofta blev yr och svimmade.

– När jag började få min mens skyllde läkarna på min ålder och sa att min kropp fortfarande var ung och inte klarade av mensen, säger Molly-Rose Taylor till News.com.au.

Har ovanliga sjukdomen

Men när hon skulle ha sex med sin pojkvän för första gången upptäckte hon att det inte gick.

– Jag upptäckte att det var en bit skinn i mitten och två hål, jag skämdes så himla mycket, säger Molly-Rose Taylor till News.com.au.

När hon sedan sökte vård upptäckte en gynekolog något som ingen sett förut – en två centimeter tjock vävnad som delade hennes könsorgan i två.

Molly-Rose Taylor diagnostiserades med uterus didelphys, vilket innebär att hon har två livmödrar, två livmoderhalsar och två vaginor.

På grund av att hon har två livmödrar får hon dubbel mens, vilket är anledningen till den svåra mensvärken och de kraftiga blödningarna.

Finns inte tillräckligt med kunskap

19-åringen menar att det inte finns tillräckligt mycket kunskap om diagnosen och att hon var tvungen att söka på internet för att få mer information.

– Det fanns inga broschyrer för mig att läsa och inga läkare som kunde hjälpa mig förstå mitt tillstånd, därför har det tagit så lång tid att få min diagnos, säger Molly-Rose till News.com.au.

I augusti 2017 opererades Molly-Rose för att ta bort den två centimeter tjocka vävnaden som delade hennes könsorgan.

Samtidigt menar hon att hon inte kommer att ta bort något av hennes fortplantningsorgan eftersom det skulle göra mer skada än nytta.

– Även om jag kommer att stöta på komplikationer när jag är redo att bilda familj eftersom det är en stor risk för missfall så vet jag i alla fall att jag kan planera för det eftersom jag är förberedd.

Dagens tre största utrikesnyheter.