Molly, 17, var en av de som antastades under festivalen. "Andra kvällen vi var där så var det bokstavligt talat kaos. Rörde man sig bara någon meter in så blev man fasthållen" säger hon. Foto: PrivatMolly, 17, var en av de som antastades under festivalen. "Andra kvällen vi var där så var det bokstavligt talat kaos. Rörde man sig bara någon meter in så blev man fasthållen" säger hon. Foto: Privat
Molly, 17, var en av de som antastades under festivalen. "Andra kvällen vi var där så var det bokstavligt talat kaos. Rörde man sig bara någon meter in så blev man fasthållen" säger hon. Foto: Privat
Molly tycker att det värsta var att killarna inte lyssnade när hon och vännerna sa nej. "Sa man nej var de där med handen igen, puttade man bort dem gick de i gång på det och ropade på sina kompisar", säger hon. Foto: Alexander TillhedenMolly tycker att det värsta var att killarna inte lyssnade när hon och vännerna sa nej. "Sa man nej var de där med handen igen, puttade man bort dem gick de i gång på det och ropade på sina kompisar", säger hon. Foto: Alexander Tillheden

Molly tycker att det värsta var att killarna inte lyssnade när hon och vännerna sa nej. "Sa man nej var de där med handen igen, puttade man bort dem gick de i gång på det och ropade på sina kompisar", säger hon.

 Foto: Alexander Tillheden
Stefan Löfven är en av de som har uttalat sig om övergreppen. Foto: Pelle T NilssonStefan Löfven är en av de som har uttalat sig om övergreppen. Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven är en av de som har uttalat sig om övergreppen.  Foto: Pelle T Nilsson

Molly, 17, antastades under festivalen

Publicerad

Molly, 17, är en av alla unga flickor som utsatts för sexuella övergrepp på festivalen We are Sthlm.

Gång på gång blev hon och hennes vänner antastade i publikhavet.

– Man mötte andra tjejers blickar som stod med en kille bakom sig, de såg ut att ha panik.

Molly, 17, och fyra av hennes tjejkompisar bestämde sig för att gå på We are Sthlm i somras. Sommaren närmade sig sitt slut och de fem kompisarna, som bor i Stockholmsområdet, tyckte ändå att det bara var bra artister som skulle spela.

Men redan första kvällen förändrades stämningen i gänget.

– När vi bara skulle dit och kolla var det två killar som drog in mig och min kompis och började hålla fast oss bakifrån och drog med händerna längs våra kroppar, berättar Molly.

Efter ett tag lyckades de komma loss och kvällen kunde fortsätta utan fler påhopp. Men dagen därpå fortsatte det.

– Andra kvällen vi var där så var det bokstavligt talat kaos. Rörde man sig bara någon meter in så blev man fasthållen. De puttade in en, plötsligt kunde en hand komma och klämma en rätt på brösten eller som för några av mina kompisar som hade klänning, i underlivet, berättar Molly vidare om händelsen.

– Man mötte andra tjejers blickar som stod med en kille bakom sig, de såg ut att ha panik.

"Då brast det för mig"

Molly tycker att det värsta var att killarna inte lyssnade när hon och vännerna sa nej.

– Sa man nej var de där med handen igen, puttade man bort dem gick de i gång på det och ropade på sina kompisar. Det var omöjligt att kunna ta sig loss ensam. Jag såg hur en tjej sa nej till en kille vid upprepade tillfällen på väldigt kort tid, hon började bli desperat och började skrika på honom, då närmade han sig henne igen och hon slog till honom, han svarade genom att slå henne rätt i huvudet, säger Molly som kände hur genast gick fram till den andra tjejen.

– Då brast det för mig, jag var så fruktansvärt upprörd och var tvungen att kolla så tjejen var okej. Hon brydde sig inte om slagen, hon ville bara kunna vara där i fred med sina kompisar utan att någon tog på hennes bröst eller höll fast henne.

Molly: Poliserna gjorde inget

Mitt i kaoset och frustrationen säger Molly att ordningsvakterna och publikvärdarna gav viss trygghet.

– Publikvärdarna vågade säga till ganska ordentligt men det hjälpte inte. Man kände att man hade någon som fanns där, det var tryggt. Ordningsvakter fick hjälpa flera tjejer ut ur publikhavet flera gånger, inklusive oss.

Poliserna däremot. De gjorde ingenting, säger Molly.

– De enda vi inte hade kontakt med var polisen, trots att de såg flera unga tjejer komma gråtandes ut ur publiken gjorde de ingenting. De verkade mer intresserade av att kolla i folks väskor efter alkohol.

Efter påhopp efter påhopp, övergrepp efter övergrepp, hamnade Molly och hennes kompisar hos ett gäng killar som inte var på dem. Då kunde de prata och lyssna på musiken i fred.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag