Skatteverkets expert: ”Kan inte tänka mig att det blir jättestort”

Skatteverkets expert Pia Blank Thörnroos.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal i juli.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Måns Möller la upp ett inlägg om beskedet från MSB.
Foto: JOHANNA BERGLUND
Dan Eliasson, MSB:s generaldirektör.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har under dagen blivit föremål för skarp kritik.

Detta efter att Aftonbladet rapporterat att brandmännen som ryckte in för att bekämpa sommarens bränder ska förmånsbeskattas för den kost och logi de har fått.

Skatteverkets expert Pia Blank Thörnroos bekräftar att det är korrekt – men menar att skatten lär bli låg.

– I det här fallet har man bott så uselt att nästa fråga blir vad den förmånen kan vara värd, säger hon.

Räddningspersonal som i somras ställde upp och släckte skogsbränder ska nu förmånsbeskattas för kost och logi, skriver Aftonbladet.

– Vi lämnade familjer och semester för att hjälpa Sverige i kris. Nu ska vi förmånsbeskattas för våra nätter borta och för den kalla mat vi fick äta i knät under sena nätter, säger en av de drabbade till tidningen.En annan som är kritisk mot MSB:s besked är tidigare justitieministern Beatrice Ask:

– Det är klart att man inte uppfattar det som en förmån att få mat serverad när man står mitt i rök och eld. Det var ju inte direkt några gourmetmiddagar som serverades.

Skatteverkets expert om kritiken

Pia Blank Thörnroos är expert på Skatteverket.

– Ja, de har gjort en jättefin insats, och ja, de är värda att hyllas. Men när man kommer till skattelagstiftningen så finns det ingen sån skatteregel. De hamnar med alla andra människor som åker och arbetar tillfälligt på annan ort. Arbetar man tillfälligt på annan ort, blir saker som mat och bostad från arbetsgivaren beskattade, säger hon.

Pia Blank Thörnroos.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

– I det här fallet har man bott så uselt att nästa fråga blir vad den förmånen kan vara värd. Jag har förstått att MSB ska ställa den frågan till Skatteverket för att få fram ett värde. Jag kan inte tänka mig att det blir jättestort.

Som ovan nämnt ska även mat ska förmånsbeskattas.

– Då kan man säga: vi levde på pizzor som lokalbefolkningen gav oss. Då kanske man inte ska förmånsbeskattas för det, eftersom gåvoavsikten var så stark. Då kan man tänka sig att det är skattefritt, förklarar Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Hon fortsätter:

– Men om den lokala Ica-handlaren skänker mat, då kan man tänka sig att arbetsgivaren får all den här maten och ser till att den blir lagad. Då har man fått en måltid och ska förmånsbeskattas, säger Pia Blank Thörnroos.

– Det finns inga särskilda regler som gör att arbetsgivaren kan bjuda på mat i krissituationer. Måns Möllers pik mot Dan Eliasson

Komikern Måns Möller la under tisdagen upp ett inlägg på Instagram där han, genom sarkasm, hånade MSB:s besked.

– Den där Dan Eliasson verkar vara en vandrande PR-katastrof, säger Möller till Expressen om MSB:s generaldirektör.

Komikern menar att förmånsbeskattningen i värsta fall kan leda till att folk inte väljer att ställa upp vid nästa krissituation.

– Det är fullständigt vansinne. Jag tror man måste börja värdesätta folk som jobbar med sånt här, säger han.

Måns Möller.
Foto: JOHANNA BERGLUND

Måns Möller är medveten om Skatteverkets regler kring arbete på annan ort, men anser inte att brandmännens insatser går att likna vid vanliga jobb.

– Att sova bland myggen i Älvdalen, är det som att sova på Scandic på Avenyn i Göteborg?

Samtidigt får Dan Eliasson stöd av brandmannen Johan Szymanski på Twitter:

https://twitter.com/JohanSzymanski/status/1054763859423252480

”Många tycks tro att MSB:s GD Dan Eliasson gör ett dåligt jobb och uttrycker de mest fruktansvärda kommentarer - kan upplysa er om att vi till stor del har han att tacka för att Sverige klarade krisen i somras så pass bra som vi gjorde. För jag vet hur det var. #slutamobba”, skriver han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.