Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moldaviens vädjan till Sverige: Ge oss vaccin

Vaccinsamordnare Richard Bergström om kontraktet.
Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Brevet från de moldaviska representanterna till Lena Hallengren, S.
Foto: Regerinskansliet

Moldavien har som ambition att vaccinera 70 procent av sin befolkning – men ligger en dryg miljon doser back.

Nu vädjar de i ett brev till socialminister Lena Hallengren, S, om att Sverige ska skänka vaccindoser.

Men de får kalla handen.

– Svenska folket går först, har Hallengren tidigare sagt. 

Representanter för det moldaviska hälsodepartementet vädjar i ett skriftligt brev till den svenska kollegan, socialminister Lena Hallengren, S, om humanitär hjälp i form av vaccin. Statssekreterare Denis Cernelea konstaterar å socialminister Andrei Cazacus vägnar att landet ligger 1,2 miljoner doser back för att kunna uppnå målet om att vaccinera 70 procent av befolkningen.

”Ingen av oss är säker förrän alla är säkra, vi skulle verkligen uppskatta socialdepartementets hjälp”, skriver Cernelea i brevet till Hallengren.

Brevet från de moldaviska representanterna till Lena Hallengren, S.
Foto: Regerinskansliet

Biståndsministern har öppnat för att skänka vaccin

Brevet är daterat till den 19 mars i år och sedan dess har två saker hänt. Dels har Sveriges biståndsminister Per Olsson Fridh, MP, sagt till Dagens industri att han gärna ser att Sverige skänker bort vaccin till andra delar av världen, innan den svenska befolkningen är fullständigt vaccinerad.

– Man kan inte vänta med att vaccinera resten av världen tills EU är färdigvaccinerat. Då kvarstår risken att viruset sprider sig, muterar och blir mer ohanterligt, sa han då. 

Samtidigt har socialminister Lena Hallengren sagt att endast om Sverige skulle få in så ofantliga mängder vaccin att man inte förmår administrera allt, då kan det bli aktuellt att skänka bort det.

– Jag vill ändå vara väldigt tydlig med att säga att när vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först, har Hallengren sagt till TT. 

Se också:

Lena Hallengren (S) om regeringens hantering av coronapandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.