Mohannad Droubi döms för folkrättsbrott

Hovrätten dömer Mohannad Droubi för folkrättsbrott.
Foto: Olle Sporrong
Enes Abu Ahmed säger att han är den man som blir slagen på videon som lett till en fängelsedom mot Mohannad Droubi. Svensk polis kunde inte hitta honom, men Expressen gjorde det i en stad i Turkiet.

Tingsrätten friade Mohannad Droubi, 29, för folkrättsbrott.

Men nu döms han i hovrätten – för både folkrättsbrott och synnerligen grov misshandel.

Straffet skärps till åtta års fängelse.

– Jag tror det är viktigt för framtida rättsfall av liknande karaktär, säger Expressens Terese Cristiansson – som hittade misshandelsoffret.

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom om synnerligen grov misshandel – men dömer också Mohannad Droubi för folkrättsbrott.

Hans straff skärps från sju till åtta års fängelse.

Mohannad Droubi stod åtalad för synnerligen grov misshandel och folkrättsbrott i Syrien 2012. I maj fick han sin dom i  Södertörns tingsrätt: sju års fängelse för synnerligen grov misshandel. 

Men domstolen friade honom för folkrättsbrott.

Inför rätta flera gånger

Det var då andra gången Mohannad Droubi hade dragits inför rätta i Sverige. Första gången han fick sin dom var i februari i fjol.

Mohannad Droubi kommer från Syrien och gick med i FSA, Fria syriska armén, efter att revolutionen inletts. Han flydde till Turkiet efter att ha skadat sig och tog sig sedan vidare mot Sverige som flykting.

Här sökte han och beviljades asyl.

I Sverige åtalades Mohannad Droubi efter att ha lagt upp en film på Facebook, där han sågs brutalt misshandla en bunden man under kriget i Syrien 2012.

Tingsrätten fann honom skyldig till folkrättsbrott och grov misshandel – och dömde honom till fem års fängelse.

Det var en unik dom.

Inte bara för att domar för krigsbrott i Sverige är få. Det var också det första fallet där ett brott som begåtts i konfliktens Syrien skulle prövas utanför landet.


LÄS MER: Britta Svensson: Han kan bli en av få som döms för folkrättsbrott i Sverige


Expressen hittade offret

Men polisen hade inte fått tag på offret. Han hade inte kunnat identifieras och kunde därför inte ge sin syn på saken.

Efter rättegången letade Expressens reporter Terese Cristiansson rätt på offret och gjorde en intervju med honom. Det ledde till en ny rättegång.

Vittnesmålet fick också åklagaren att skärpa beskrivningen av brottet.

– När man jobbar förutsättningslöst med ett reportage, vill beskriva bakgrunden och inser att offret är vid liv och att jag får träffa honom, klart att det känns betydelsefullt för hela fallet, säger Terese Cristiansson och fortsätter:

– Det visar hur dåligt samarbete det är internationellt mellan polismyndigheter. Det visar på en brist som säkert bara kommer bli tydligare framöver. Det här lär inte vara det sista folkrättsbrottet när det kommer till Syrien.

Brutalt misshandlad i dagar

Offret som Terese Cristiansson intervjuade heter Enes Abu Ahmed. Filmen på Facebook visade hur han satt bakbunden i en stol – och blev brutalt misshandlad av Mohannad Droubi. Videon visade hur han överöstes av hot och slag i flera minuter.

Enligt kammaråklagare Hanna Lemoine pågick misshandeln i flera dagar.

– Tidigare gjorde vi gällande att det var misshandel som fanns på film och som pågick i fem minuter. Nu påstår vi att det här är en misshandel som pågår flera dagar och nätter. Det är alltså betydligt längre tid än tidigare, sa hon inför den andra rättegången i tingsrätten.

Terese Cristiansson tror att offrets berättelse hade betydelse.

– Det spelar stor roll när man dömer en person till ett så pass långt straff om det finns en svag möjlighet att man dömer fel. I den frågan betyder det mycket att man fick målsägandets berättelse, som kunde berätta hur drivande Droubi vari misshandeln.


LÄS MER: Expressen hittade offret – nu görs rättegången om


Den nya domen i tingsrätten föll i maj. Den överklagades till hovrätten – som nu går på åklagarens linje.

Dömer för folkrättsbrott

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom om synnerligen grov misshandel men dömer även Mohannad Droubi för folkrättsbrott.

En aspekt som domstolen tagit ställning till är om det var krig i Syrien när tortyrmisshandeln inträffade. Svea hovrätt slår fast att det var det och att handlingen hade ett direkt samband med kriget, något som gläder kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren Hanna Lemoine: 

– Hovrätten delar min uppfattning att gärningen är att betrakta som ett folkrättsbrott. Eftersom gärningen har ett samband med konflikten i Syrien, är den att bedöma som en krigsförbrytelse – i den gamla lagtexten att beteckna som folkrättsbrott. Som jag ser det är det här en viktig dom, säger hon. 

Hanna Lemoine trycker på att domstolen slår fast att det förelåg en väpnad konflikt redan i maj 2012. Något som kan ha betydelse även för andra rättsprocesser i både Sverige och övriga världen där fall från krigets Syrien behandlas.  

Åklagaren: ”En viktig signal”

Domstolen skärper dessutom straffet: från sju års fängelse till åtta år. Mohannad Droubi utvisas också på livstid.

– Jag kan konstatera att de skärper straffen. Jag tycker också att domen är en viktig signal att vi i Sverige utreder gärningar som är begångna i ett annat land, säger Hanna Lemoine. 


LÄS MER: Offrets målsägandebiträde: "Han har stålsatt sig för att klara det här"


Mohannad Droubis advokat Magnus Strömberg har talat med sin klient. De är besvikna över domen. 

– Det är naturligtvis en besvikelse att hovrätten har fastställt tingsrättens dom och att han döms för folkrättsbrott. Det är inte vad vi hoppats på. Det vi ska diskutera nu är ett eventuellt överklagande. Det är för tidigt att säga någonting där. 

Ska diskutera ett överklagande

Terese Cristiansson tror att domen kan fungera som en vägvisare för rättsväsendet, om att det går att hitta offer i den här typen av brott. 

– Jag tror att domen är viktig för framtida rättsfall av liknande karaktär. För om samarbeten mellan länder fungerar kan vi följa den svenska rättssäkerheten som finns, det behöver inte vara sämre rättssäkerhet för att det är ett internationellt fall, säger Terese Cristiansson.

Expressen har sökt Droubis försvarare advokat Magnus Strömberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.