Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Möllers ord som fick Rajabi att svika henne

Mohammad Rajabi dömdes till 14 års fängelse för mord och mordförsök efter uppmärksammade Arboga-fallet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller under hovrättsförhandlingarna i Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Numera morddömda Johanna Möller på semesterresa Thailand. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rekonstruktion av mordet och mordförsöket. Foto: POLISEN

Mohammad Rajabi nekade till alla anklagelser genom långa polisförhör.

Först när han fick reda på att Johanna Möller försökte skylla på sina egna barn brast det för honom – och han valde att erkänna mord och peka ut Möller.

Det berättar Rajabi i en intervju i TV3:s ”Efterlyst”.

– Jag förstår det inte, hur kan en mamma säga så?

Den 3 augusti 2016 knivhöggs Johanna Möllers pappa Göran och mamma Anki i sommarstugan utanför Arboga. Mohammad Rajabi – Möllers yngre pojkvän – smög på hennes order in i stugan och utförde sin attack. För det dömdes han senare till 14 års fängelse.

I en intervju i TV3:s “Efterlyst”, som samarbetar med Aftonbladet, ger nu Rajabi sin version inifrån fängelset.  

Mohammad Rajabi säger att han funderat i två år på varför han gjorde det – men att han fortfarande inte har kommit fram till något svar. 

– Jag fattar inte varför jag gör det. Jag vet inte. Jag bara gör det. Jag vet inte varför det händer den kvällen och varför jag gjorde det just då, säger han. 

 

 

Mohammad Rajabi i tingsrätten. Foto: SVEN LINDWALL

Mohammad Rajabi berättar sin version

Mohammad Rajabi kom till Sverige i samband med flyktingvågen under slutet av 2015 och inom kort hamnade han på det flyktingboende som Johanna Möller drev. 42-åringen skulle senare anklagas för att ha sexuella relationer med de nyanlända – varav två vittnade om att hon hotat om att få de utvisade om de inte hade sex med henne. Förundersökningen lades dock ner. 

Johanna Möller tog snabbt den nyanlände Mohammad Rajabi under sina vingar och efter att han insjuknat och hamnat på sjukhus öppnade hon upp sitt hem för honom. 

I intervjun berättar han om deras första kväll i hennes lägenhet och hur de kommunicerade via Google Translate. Rajabi hade först blivit lovad en plats på soffan men redan första kvällen bjöd hon in honom till sitt sovrum där de hade sex. 

Kort därefter inledde de ett förhållande och enligt Rajabi brukade hans kompisar skämta om att han skaffat sig en ”sugarmama”. 


LÄS MER: Möller: ”Önskar han levde så jag kunnat döda honom”

Deras förhållande ledde dock till att sprickan mellan Johanna Möller och hennes föräldrar, Anki och Göran, växte och till slut bestämde de sig för att strypa pengaflödet och vidta åtgärder för att dottern skulle få ärva så lite pengar som möjligt. 

Mohammad Rajabi har i tingsrätten berättat om hur Johanna Möller krävde att ”båda ska dö” och att han skulle utföra mordet om han ville upprätthålla den dåvarande livsstilen. I ett vittnesmål förklarade han hur han först vägrade – men till slut lät sig övertalas.   

Göran, pappa till Johanna Möller. Foto: PRIVAT


Efter att inledningsvis förnekat alla anklagelser valde Mohammad Rajabi att erkänna och ge sin version. I slutet av 2016, i förhör som han själv begärde, pekade han ut Johanna Möller som den som övertalade honom att genomföra mordet och mordförsöket. 

Under tiden i häktet tog deras förhållande slut och Mohammad Rajabi berättar nu om orden som fick honom att svika sin dåvarande flickvän. 

Möllers ord som fick Rajabi att svika henne 

Det var först när han fick reda på att Johanna Möller försökte skylla på sina egna barn som det brast för honom. 

– Jag förstår det inte, hur kan en mamma säga så? säger han i ”Efterlyst”. 

Tings- och hovrätten är överens om att Johanna Möller förmådde Rajabi att mörda hennes pappa och försöka mörda mamman. Johanna Möller dömdes för mord och mordförsök på sina föräldrar till livstids fängelse.  

Hennes kumpan och expojkvän avtjänar ett 14 år långt fängelsestraff som följs av utvisning. Nu vill den dömda mördaren be om ursäkt till sin mamma. 

– Det är mitt hopp nu, att mamma fortfarande lever när jag kommer ut härifrån så att jag får träffa henne igen och säga förlåt för att jag inte var en bra son till dig, säger han.

”Ägnat för att skapa ytterligare oro”

Sven-Erik Alhem, ordförande i brottsofferjouren, säger att intervjuer med dömda gärningsmän ofta rör upp känslorna på nytt hos anhöriga till mordoffer. 

– Detta har inte på något sätt bidragit till att göra det lättare för de anhöriga, säger han. 

Hur ser du på hans kommentarer om att han inte vet varför han gjorde det? 

Som anhörig tror jag man tolkar det som att han försöker minimera sin egen skuld och kanske komma undan sitt eget samvete också. 

Mohammad Rajabi säger också i intervjun att han tar sitt ansvar och att han inte ”bara kan skylla på Johanna Möller”. 

– Även om man bara antydningsvis försöker lägga skulden utanför sig själv och kanske lägger till att man är ansvarig, så är det ju ett sätt att försöka få någon kraft utifrån. Det tror jag inverkar väldigt negativt till anhöriga till ett mordoffer. 

Vad betyder det för anhöriga att han ändå säger att han tar sitt ansvar? 

– Allt sådant här är ägnat att skapa ytterligare oro och frustration hos anhöriga till ett mordoffer. Min spontana reaktion är att han vill minimera sin egen skuld, kanske för sitt eget samvetes skull. Det tror jag inverkar väldigt negativt för anhöriga till ett mordoffer. 

Johanna Möller fick kontaktförbud

Mohammad Rajabi har tidigare i ett brev till Expressen berättat om hur Johanna Möller försökt få honom att ta på sig hela skulden. 

”Breven innehåller detaljerade planer om vad jag skall säga, hon har till och med författat färdig manus”, skrev han i juni tidigare i år. 

Johanna Möller ska ha skrivit ytterligare brev till Rajabi – och i september tidigare i år kom beskedet att hon förbjuds att kontakta honom


LÄS MER: Systrarna berättar om Johanna Möllers makes mystiska död

 

Aki Paasila hittades död vid sommarstugan 2015. Hans hustru Johanna Möller fälldes i tingsrätten för att ha beordrat honom mördad, men hovrätten friade henne på den punkten. Foto: PRIVAT / PRIVAT

 

 

Sommarstugan i Granliden utanför Arboga. Foto: ALEX LJUNGDAHL


Johanna Möller har konsekvent nekat till brott och arbetar för tillfället med en resningsansökan för att livstidsdomen mot henne ska rivas upp. 

– För närvarande har jag inte en enda kommentar överhuvudtaget angående min klient. Vi fortsätter med vårt arbete, säger hennes advokat Byron Törnström. 

Kriminologen Leif GW Persson har tidigare sagt att han inte tror att Johanna Möller ge sig – om hon får avslag på sin resningsansökan. 

– Hon kommer vända sig till Europadomstolen och på det viset kommer det att hålla på. Hon kommer inte att lägga ner det här, har han tidigare sagt. 

Expressen har sökt Mohammad Rajabis försvarsadvokat Lars Jähresten. 

Se torsdagens Brottscentralen här:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!