Mohammad Rajabis erkännande var ett stort kliv framåt för polisen. Foto: Sven LindwallMohammad Rajabis erkännande var ett stort kliv framåt för polisen. Foto: Sven Lindwall
Mohammad Rajabis erkännande var ett stort kliv framåt för polisen. Foto: Sven Lindwall
Sommarstugan i Arboga. Foto: Alex LjungdahlSommarstugan i Arboga. Foto: Alex Ljungdahl
Sommarstugan i Arboga. Foto: Alex Ljungdahl

Mohammad högg ihjäl 42-åringens pappa

Publicerad

I en idyllisk sommarstuga vid Hjälmarens strand högg Mohammad Rajabi ihjäl flickvännens pappa och försökte mörda hennes mamma.

Rajabis erkännande blev det stora genombrott som utredarna hade väntat på och mordmisstankarna mot hans sambo – den 42-åriga Arbogakvinnan – stärktes.

Nu har även tre av hennes släktingar anhållits för att tillsammans med kvinnan ha mördat hennes före detta make Aki Paasila.

Arbogakvinnan sitter häktad sedan fredagen den 2 september förra året och hon misstänks för tre grova brott: Knivmordet på pappan och mordförsöket på mamman den 3 augusti förra året samt mordet på Aki Paasila året före.

I polisförhören har hennes pojkvän Mohammad Rajabi successivt berättat mer och mer och till slut formellt erkänt sig skyldig till mord och mordförsök på hennes föräldrar.

Erkännandet blev ett genombrott

Mohammad Rajabis erkännande var ett stort kliv framåt för polisen som under de senaste månaderna jobbat för att säkra bevisning i två omfattande mordutredningar.

Efter erkännandet har också utredningen om Arbogakvinnans make Aki Paasilas död tagit ett stort steg framåt. Kvinnan har sedan tidigare delgivits misstanke om mord och i onsdags greps tre av hennes släktingar.

– De är skäligen misstänkta för mord, säger kammaråklagare Johan Fahlander om de tre som greps på onsdagen.

Har de gjort några medgivanden?

– Jag kommenterar inte någontings om ingår i utredningen just nu, säger åklagaren som under fredagen väntas fatta beslut om huruvida trion ska begäras häktad.

Arbogakvinnan ringde SOS

Aki Paasila, 42, hittades drunknad klockan kvart i tio på morgonen den 8 augusti 2015. Räddningstjänsten upptäckte kroppen nära bryggan på mellan en och en halv meters djup efter att hans dåvarande fru, Arbogakvinnan, hade ringt SOS och berättat att Aki varit försvunnen i drygt 12 timmar.

Redan från början anade Akis familj och anhöriga oråd.

"NN uppger att Aki är simkunnig, att han är en atlet och att han älskar vatten", antecknade polisen under förhör med en anhörig till Aki under olycksutredningen.

Arbogakvinnans make Aki Paasila.Foto: Privat

Flera frågetecken efter drunkningen

Det största frågetecknet för Aki Paasila familj och anhöriga var dock att han överhuvudtaget befunnit sig vid en stuga som han berättat att "han hatade" med en kvinna som han hade separat ifrån.

Aki hade flyttat från deras gemensamma hem och en familjemedlem hade själv blivit ögonvittne till när han undertecknade skilsmässopappren – som aldrig hann skickas in till Skatteverket.

För sina anhöriga hade Aki också berättat att han trodde sig ha blivit förgiftad av sin fru under en semesterresa. Aki hade insjuknat och tvingats söka läkarhjälp i både Egypten och Sverige, efter att Arbogakvinnan hade gett honom en spruta.

Första obduktionen: Det var en drunkning

Polisen avskrev drunkningen som en olyckshändelse med stöd av en obduktionsrapport. Men försäkringsbolaget If:s utredare, tidigare poliser, reagerade på livförsäkringen som var tecknad i makens namn till maxbeloppet 2,5 miljoner kronor.

– Det märkligaste av allt var livförsäkringen. Men även att hon väntade 12 timmar med att anmäla honom saknad, har en person med insyn tidigare sagt.

Arbogakvinnan fick inte en krona av miljonförsäkringen

Försäkringsbolaget vägrade betala ut livförsäkringen och fortsatte sin utredning. Den mynnade ut i att försäkringen ansågs ogiltig då If-utredarna ansåg att brott kunde ligga bakom drunkningen.

Bara någon månad efter Aki Paasilas död sa Arbogakvinnan upp sig från en anställning vid socialtjänsten i Eskilstuna för att starta eget företag som skulle erbjuda flyktingboenden. I oktober 2015 träffade hon Mohammad Rajabi på sitt nyöppnade boende.

Rajabis ålder kommer avgöra domen

I polisutredningen finns det olika uppgifter om Rajabis ålder. Han har själv sagt att han nu är 19 år gammal men hans sambo har i en utredning sagt att hon också hört att han är uppemot 26 år gammal. Det har lagts resurser på att ta reda på Rajabis ålder i polisutredningen. Är han 21 år eller yngre kan det nämligen stoppa en livstidsdom.

– Det här har varit en del av förundersökningen. Vilka slutsatser man har dragit om hans ålder vill jag inte lämna någon uppgift om, säger åklagaren Johan Fahlander.

42-åriga Arbogakvinnan.Foto: Alex Ljungdahl

Dömdes till ungdomsfängelse efter att ha slagit polis

I samtal med en rättspsykiatriker har Mohammad Rajabi berättar om sin tuffa uppväxt i Teheran, Irans huvudstad. Att han i skolan ofta blev retad och hamnade i slagsmål.

"Vad gäller våldsbenägenhet menar Rajabi att han aldrig reagerat med våld utan att detta varit befogat", skrev psykiatern i utlåtandet efteråt.

Efter att ha träffat Arbogakvinnan på dennes asylboende i slutet av 2015 flyttade Rajabi in i hennes stora lägenhet. De inledde ett förhållande som växte sig starkare under förra året.

Föräldrarna skulle sälja sommarstugan – då mördades pappan

Mohammad Rajabi har erkänt att han kvällen den 3 augusti 2016 satte verkställde en mordplan. Enligt SVT:s "Veckans brott" skjutsade kvinnan sin sambo Mohammad Rajabi till föräldrarnas sommarstuga. Paret sov djupt när Rajabi högg ihjäl Arbogakvinnans pappa och utsatte hennes mamma för mordförsök.

"Jag har hål i kroppen", ska mamman ha sagt när hon ringde 112 strax efter klockan elva på kvällen.

När ambulanspersonal och polis tog sig in i stugan saknade pappan puls och var bortom räddning.

Arbogakvinnan: "Fruktansvärt för min mamma"

Efter att Arbogakvinnans svårt skadade mamma hade förts till Mälarsjukhuset i Eskilstuna så blev hon huvudmisstänkt och anhölls för mord på sin make.

– Fruktansvärt för min mamma, kommenterade Arbogakvinnan anhållandet av mamman när Expressen talade med henne veckan efter dådet.

Samtidigt var Arbogakvinnan själv en högintressant i polisutredningen.

– Jag har inte hört någonting om det. Varför skulle polisen ha intresse för mig? svarade Arbogakvinnan när Expressen frågade henne om misstankarna.

Det dröjde till tisdagen den 16 augusti innan polisen slog till då hon var på Arlanda för att kliva på ett plan till Thailand. Mohammad Rajabi, som ska ha skjutsat henne till flygplatsen, greps i bilen på väg därifrån.

Sommarstugan i Arboga.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Paret släpptes i brist på bevis

Efter det första gripandet satt paret anhållna i Västerås polishus under några dygn, men släpptes sen och Arbogakvinnan kunde fullfölja den planerade semesterresan till Thailand tillsammans med tre familjemedlemmar.

Expressen kunde på plats följa hur hon slappnade av vid poolen, solade och skrattade. Hon avböjde då att kommentera brottsmisstankarna. Men efter någon vecka i den ödsliga semesterbyn försvann hon spårlöst.

Samtidigt som kvinnan låg på solstolen vid poolen fortsatte mordutredningen med oförminskad styrka och två viktiga genombrott är kända:

Först berättade polisen att de hade säkrat spår i den tegelröda Volkswagen Touran som Arbogakvinnan ägde genom sitt företag.

Måndagen den 29 augusti fattade Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslut att makens drunkning 2015 skulle utredas som misstänkt mord och försök till grovt bedrägeri.

– Vi har väntat på det här och det känns jätteskönt. Verkligen en lättnad, berättade en anhörig till Aki Paasila efter beskedet.

Greps på hotellrum i Norge

Plötsligt hade åklagarna Johan Fahlander och Jessica Wenna två mordutredningar att hantera. Och redan dygnet efter kunde huvudpersonen i båda fallen, den nu 42-åriga Arbogakvinnan, gripas med pojkvännen Mohammad Rajabi på ett hotellrum i Trondheim av civilklädda poliser.

En månad efter dådet i sommarstugan häktades Mohammad Rajabi och 42-åringen av Västmanlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

Och där har de blivit sittande. Först tillsammans på Uppsalahäktet. Men efter att Arbogakvinnan skrivit hemliga lappar och gömt dem i gemensamma utrymme, och försökt muta häktespersonal att smuggla ut brev, flyttades hon till häktet i Karlstad.

Åklagaren: "Vi har bekräftat att han erkänt"

Efter veckans gripanden av kvinnans tre släktingar är det oklart när utredningarna kommer att vara klara och rättegången kan därför dröja.

Om Mohammad Rajabi säger kammaråklagare Johan Fahlander:

– Vi har bekräftat att han har erkänt, det är väl det vi har gått ut med i nuläget.

Mohammad Rajabi har erkänt de rubriceringar som lagts honom till last – mord respektive mordförsök – men hans advokat Lars Jähresten har till SVT sagt att han inte kan kommentera erkännandet mer eftersom han har yppandeförbud i utredningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag