Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mohammed, 13, kan ha utsatts för vit fosfor

Turkiet anklagas för krigsbrott
Mohammed Hamid, 13 befinner sig på sjukhuset i Teltamer.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Enligt the Times kan Mohammed Hamid ha utsatts för vit fosfor.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Svart rök bortom sjukhuset i Teltamer i norra Syrien.Foto: Niclas Hammarström

Bieffekterna av vit fosfor är så grymma att ämnet förbjudits som krigsvapen.

Trots det misstänker läkare att vit fosfor kan ha använts av Turkiet under invasionen i norra Syrien, rapporterar The Times. 

Den plågade 13-åriga pojken, Mohammad, kan vara en av de utsatta. 

Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström rapporterade om pojkens smärta under gårdagen. 

Mohammed Hamid, 13, ligger på sjukhuset i Teltamer i norra Syrien. Hans kropp täcks av brännskador, från ansiktet ner till magen. Huden bubblar och kroppen vrider sig av smärta. 

Mohammed Hamid skriker:

– Mamma, mamma, mamma.

Sedan:

– Pappa, pappa!

“Pappa, pappa” väser Mohammed Hamid 13 år, till sin far.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Pojken är en av drygt 600 skadade och över 100 döda som omhändertagits på sjukhuset i Teltamer. Hit kommer de som utsatts för turkiska granatangrepp i gränsstaden Ras al-Ain. 

Det handlar om barn, kvinnor och män. Flera har kommit in med svåra brännskador. Nästan alla är civila.

Civila kan ha utsatts för vit fosfor

Enligt The Times kan några av offren, däribland 13-åriga Mohammed Hamid, ha utsatts för vit fosfor.

Misstankarna om att de turkiska styrkorna använt vit fosfor under offensiven framkom redan under gårdagen, vilket Kurdistan 24 rapporterade.

Sedan dess har The Times låtit en brittisk expert titta på fotografier av bland annat Mohammed Hamids brännskador. Utlåtandet blev att skadorna kan ha orsakats av vit fosfor.

Ämnets bieffekter är så pass grymma att det förbjudits av Genèvekonventionerna och konventionen om förbud mot kemiska vapen.

– Människorättsorganisationer borde vara här för att se vad som händer och för att utreda vapnen som används mot civila, säger sjukhuschefen Hassan Amin till the Times.

Amnesty: ”Allvarliga kränkningar och krigsförbrytelser”

Under fredagen publicerade människorättsorganisationen Amnesty International ett pressmeddelande där turkiska styrkor anklagas för krigsbrott under offensiven.

Det handlar om ”Allvarliga kränkningar och krigsförbrytelser, inklusive summariska dödanden och olagliga attacker”, skriver organisationen.

I rapporten har Amnesty tagit vittnesmål från bland annat sjukvårdare, lokala och utländska hjälparbetare, journalister och internflyktingar i norra Syrien.

Kassem Hamadé rapporterar från Syrien: ”Ryssland är en nyckelspelare”

Så kan du hjälpa de drabbade i Syrien

Rädda barnen:
Finns på plats med personal i tre olika flyktingläger. Där hjälper de barn med tak över huvudet, mat och övrig akuthjälp. Organisationen förbereder sig också för att öka sina insatser i området.

Swisha valfri summa till 900 6008 och märk gåvan FRAMTID. Alternativt överför valfri summa på Bankgiro 092-0033 eller Plusgiro: 90 2003-3.

UNICEF:
På plats inne i Syrien för att ge barn skydd och stöd. Arbetar långsiktigt och brett med barns problem och rättigheter på olika nivåer i samhället.

Swisha valfri summa till 902 00 17 eller överför valfri summa på Bankgiro 902-0017 eller Plusgiro 90 20 01-7.

UNHCR:
Arbetar på plats där de bland annat delar ut nödhjälp i form av mat och vatten, varma filtar och kläder, samt ger barn på flykt möjlighet att gå i skola.

Swisha valfri summa till 90 01 645. Alternativt överför valfri summa på bankgiro 90 0-16 45, eller plusgiro 90 01 64-5.

Läkare utan gränser:
Läkare utan gränser hjälper pressade sjukhusen med begränsade resurser. Enligt organisationen har man team på plats i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol och Raqqa.

Swisha valfri summa till 900 60 32 eller överför valfri summa på Bankgiro: 900-6032 eller Plusgiro: 900603-2.

Röda korset:
Organisationen är icke-vinstdrivande och är på plats och ger stöd i form av mat, vatten och vård. De erbjuder också psykosocialt stöd och hjälper splittrade familjer att återförenas.

Swisha valfritt belopp till 900 80 95.

Svenska kyrkan:
Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen som är en av världens största biståndsallianser. De arbetar långsiktigt med utvecklingssamarbete och ger mest stöd där behoven är som störst.

Swisha valfri summa till 900 12 23 eller överför valfri summa till Bankgiro: 900 1223 eller Plusgiro: 90 01 22-3.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.