Moha Frikraft föddes till att bli lucia.
Bokstavligt talat.
Hon föddes den 13 december 1989. Sedan dess har hon ett svagt minne av att ha framträtt med luciakronan vid ett tillfälle under förskolan.
Då var det plastljus. Men i söndags hade hon, för första gången, riktiga ljus i håret. Hon blev nämligen utsedd till lucia av företaget "I am proud", vars syfte är att lyfta kroppspositivism, i en kampanj i sociala medier.
– Det kändes fantastiskt. Jag är ju född till att vara lucia, säger Moha.
Vill lyfta olikheter

"Hon kämpar dagligen för allas lika värde och uppmanar till att andra ska våga vara sig själva", lyder motiveringen på Instagram, som pryds av hashtaggen #AllasVårLucia.
Moha har autism, adhd och på grund av en olycka vid förlossningen har hon också en cp-skada. Allt det ser hon som styrkor.
– Jag vill bryta normerna och tror på olikheter, säger Moha Frikraft.
I egenskap av lucia är budskapet om olikheter något som Moha verkligen vill sprida – särskilt när olikheterna innebär att man inte passar in i samhällets normer.
– Varför ska samhället styras av en bild som bestämmer hur alla ska vara? Jag blir ledsen av att folk inte vågar vara sig själva. Strunta i vad alla andra tycker och tänker.
LÄS OCKSÅ: Moha: "Jag vill visa att alla kan bli modeller"
"Gammal tradition"
19-åriga Casandra Hallberg startade företaget bakom kampanjen som ett UF-företag, och driver det idag med med vännen Sophia Anderberg. Deras fokus på människors olika kroppar och utseenden grundar sig i en vilja att arbeta förebyggande för ungas psykiska hälsa.
– Vi vill visa att alla kroppar är lika mycket värda och att alla människor ska känna sig stolta. Man ska ta hand om sin kropp och älska den, för det är den värd, säger hon.
Kollegorna ser ett särskilt tydligt ideal när det gäller just lucia – och ville därför göra en insats för att vidga folks perspektiv.
– Det finns en så stereotyp bild om vem som får vara lucia och vi ville göra något för att visa att lucia inte alls behöver se ut på ett visst sätt. Den som känner sig som lucia ska få vara det.
Varför tror du att just lucia är så laddat?
– Jag tror det handlar om att det är en så gammal tradition. Men vi måste lära oss acceptera olika människor och förstå att man måste se utanför ramarna.