Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moha: "Jag vill visa att alla kan bli modeller"

Moha Frikraft hyllar alla kroppar och vill bli en förebild för andra.
Foto: Tomas Gunnarsson
"Det var lite läskigt att fotas i underkläder, men jag har en snygg kropp och är så fotogenisk så jag njöt framför kameran", säger hon.
Foto: Tomas Gunnarsson
"Hon har en sådan fantastisk utstrålning", säger fotografen Tomas Gunnarsson om Moha Frikraft.
Foto: Tomas Gunnarsson

Moha Frikraft, 26, vill vara en förebild för de som inte har "normala" kroppar.

Nu gör hon succé som underklädesmodell i ett stort fotoprojekt.

– Det var lite läskigt att fotas i underkläder, men jag har en snygg kropp och är så fotogenisk så jag njöt framför kameran, säger hon.

När Moha Frikraft föddes med en svår cp-skada trodde läkarna att hennes liv skulle bli tungt att leva. Men varken det eller diagnoserna adhd och Aspergers syndrom, som hon fick vid ett senare skede i livet, har någonsin hållit henne tillbaka.

Hon driver en kennel, har vidareutbildat sig till kostrådgivare och personlig tränare. Hon kör bil, hoppar fallskärm och är aktuell med en bok om sitt liv.

Det senaste projektet hon har tagit sig an är tillsammans med Tomas Gunnarsson, även känd som "Genusfotografen". På uppgift av Wikimedia Sverige har fotografen tagit fram en stor samling bilder för uppslagsverket Wikipedia.

Moha Frikraft: "Jag letar alltid reda på olikheter"

Syftet med projektet är att spegla mänsklighetens mångfald bättre genom bildsättning av artiklar i världens största uppslagsverk. Tomas och Wikimedia Sverige efterlyste personer som är icke-vita, transpersoner och personer med synliga funktionsnedsättningar.

– Underklädesbilderna som har använts hittills på Wikipedia är ofta objektifierande och sexualiserande, åtminstone de som visar "damunderkläder". Och i samtliga fall handlar det om unga, vita modeller utan synliga funktionsnedsättningar, inga transpersoner, och personer som knappt har underhudsfett överhuvudtaget, säger han.

När Moha Frikraft fick syn på Tomas efterlysning om modeller nappade hon direkt.

– Jag letar alltid reda på olikheter för att jag vill skapa nya samhällsideal. Alla kroppar är vackra, oavsett hur de ser ut. Det var lite läskigt att fotas i underkläder, men jag har en snygg kropp och är så fotogenisk så jag njöt framför kameran, säger hon och skrattar.

– Alla kroppar är vackra, oavsett hur de ser ut.

"Samhället ser inte ut som normala modeller"

På sin blogg har Moha Frikraft lagt ut bilder från fotograferingen där hon sitter i sin rullstol och poserar i underkläder.

"Jag tycker det är bra att visa olika kroppar", säger Moha Frikraft.
Foto: Tomas Gunnarsson

– Jag tycker det är bra att visa olika kroppar och få fram modeller som är olika, det är på tiden. Samhället ser inte ut som normala modeller. Jag tycker det är bra att visa att alla kan bli modeller, och att kroppar är unika och vackra som de är. Jag vill vara en förebild och visa att jag finns, säger hon.

Tomas Gunnarsson beskriver Moha som en uppfriskande linslus.

– Bilderna på Moha, som folk verkar ha reagerat starkast på, visar snygga underkläder på en modell som använder rullstol. Hon har en sådan fantastisk utstrålning och är en förändrande kraft, hela hon, säger han.

På andra bilder är det bara hennes strumpor som är i fokus.

– Det är det viktiga för att verkligen inkludera underrepresenterade grupper i samhället. Genom att låta dem synas och ta plats som vilken modell som helst.

Moha vill vara en förebild

Den senaste veckan har bilderna på Moha Frikraft börjat spridas i sociala medier. Den positiva responsen har varit stor.

– Jag har fått fler följare på Instagram. Det är bra, tycker jag. Sen tycker de flesta att jag är modig som ställer upp, och det är bara roligt att höra, säger hon.

För henne har fotograferingen varit både kul och viktig. Moha ser sin rullstol och sina diagnoser som förmågor som hon kan använda för att stärka andra – vilket hon hoppas att bilderna ska lyckas göra.

– Det går alltid att hitta motivation, även om man har adhd och Aspergers, som jag, går det att hitta sin egen kraft genom att vara sig själv. Det går att hitta styrka i svaghet, oavsett vem man är, säger hon.

– Jag vill vara en förebild för hela mänskligheten. Jag tror på olikheter och att alla ska vara som de är oavsett yttre förutsättningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.