Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moha, 30, släpper bok – om livet med diagnoserna

Moha har tidigare varit med i Expressen, och ville inspirera fler till att ”träna som ett cp”.
Moha Frikraft föddes med en svår cp-skada och diagnostiserades vuxen med adhd och autism, men det stoppar inte henne från att göra det hon vill.
Foto: Peter Taivassalo / Privat
Den 23 februari släpper Moha Frikraft sin fjärde bok ”Synlig fast osynlig - Fri i otryggheten”.
Foto: Peter Taivassalo / Privat

Moha Frikraft, 30, är bland annat bloggare, influencer, föreläsare och rullstolsmodell. 

Hon föddes med en svår cp-skada och diagnostiserades vuxen med adhd och autism. 

Men det har inte stoppat henne från att göra det hon vill och nu släpper hon sin fjärde bok.

Moha Frikraft, 30, föddes med en svår cp-skada och diagnostiserades som vuxen med NPF-diagnoserna adhd och autism. 

Hon är bland annat bloggare, influenser, föreläsare och rullstolsmodell. 

Moha lever en fartfylld vardag och låter inte sina funktionsvariationer stoppa henne från att göra det hon vill. Men för att klara av vardagen så behöver hon personlig assistans dygnet runt.

Den 23 februari släpper hon sin fjärde bok ”Synlig fast osynlig - Fri i otryggheten”.

– Det här är ett sätt för mig at bidra med kunskap och visa vad som kan hända för en person med synliga och osynliga funktionsvariationer. Jag tycker många gånger att samhället brister i att möta olikheter.

Expressen har tidigare skrivit om när mångsysslaren Moha Frikraft fjällvandrade med en specialutrustad permobil, när hon var underklädesmodell och när hon förra året ville inspirera funktionsvarierade att träna. 

– Jag utmanar mig själv och mot alla odds, så lever jag ett fantastiskt liv, men det är svårt när samhället många gånger inte vet hur det är. 

”Folk tror sig veta, men har ingen aning”

Med boken, som är självbiografisk, vill hon att allmänheten ska få förståelse för hur det är att vara beroende av assistans och att leva med synliga och osynliga diagnoser.

– Folk tror sig ofta veta, men har ingen aning om hur det känns för mig att vara beroende av assistans. Jag tror inte att det är lätt att vara assistent men det är inte lätt att vara beroende av assistans heller.

Moha delar med sig om sina tankar om lågaffektivt bemötande. Som hon säger är viktigt för att hennes vardag ska fungera. 

Vill sprida kunskap om lågaffektivt bemötande

Hon säger att det handlar om att kunna leverera en trygghet och för att kunna göra det behöver personen vara trygg själv.

Om personer i Mohas omgivning inte har kunskap om lågaffektivt bemötande så kan hon hamna i affekt, alltså att hennes hjärna stänger sig och att hon får maximal hjärnstress. Därför är det viktigt att personer runt henne har kunskap och kompetens om hur man ska bemöta henne. Det har inte alla assistenter innan de får utbildning, menar hon.

– Jag vill kvalitetssäkra assistansyrket då yrket klassas som lågstatus jobb och är ett av dom svåraste jobben som finns, säger Moha Frikraft.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.