Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mögligt bröd inget att rekommendera

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Att äta mögligt bröd någon gång i misstag är inte farligt – men det är ingenting man ska göra till en vana.

– Det är en överlevnadsmekanism att vi inte äter det som ser konstigt eller ruttet ut, säger Johan Tham, forskare och överläkare vid infektionskliniken i Malmö.

Mögelsporer finns överallt omkring oss och således också på våra livsmedel. Om mögelsporer hamnar på ett livsmedel kan det växa mögelsvampar som i sin tur kan bilda giftiga ämnen som kallas mykotoxiner, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Johan Tham är forskare och överläkare vid infektionskliniken i Malmö. Han säger att de små mängder mögel man får i sig av en tugga mögligt bröd troligtvis inte är någon hälsorisk.

– De små mängder man får i sig i en sådan situation är knappast farligt. Men om man äter det kontinuerligt så kan man få förgiftningssymptom som kräkningar, magont och njurskador. Men det är extremt sällsynt.

Farligt för vissa

Att smaka lite på ett mögligt bröd eller en liten bit möglig ost är alltså inte någon fara för de flesta av oss. Däremot finns det en grupp som är extra utsatt och som inte ska komma i kontakt med mögelsporer.

– Patienter med nedsatt immunförsvar kan ibland råka ut för mögelsvamp och då kan det vara oerhört farligt. Men det är folk som inte har ett normalt fungerande immunförsvar alls och det är rätt så sällsynt. Man måste ofta ta cellgifter för att bli så sjuk.

Finns överallt

För de här patienterna som drabbas av svampinfektion i lungorna är läget ofta mycket allvarligt, säger Johan Tham. Men i de fallen beror oftast infektionen på att man har inhalerat sporerna, och inte på att man har ätit gammal mat.

– Mögelsvampen finns överallt runtomkring och normalt kan vi hantera den alldeles utmärkt med vårt välfungerande immunförsvar, säger han.

Överlevnadsmekanism

Men även om man inte har ett kraftigt nedsatt immunförsvar finns det anledning att undvika mögligt livsmedel.

– Det finns ju en orsak till att vi som människor luktar och tittar på maten. Är maten möglig så smakar den ju udda också. Det är en överlevnadsmekanism att vi inte äter det som ser konstigt eller ruttet ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.