Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mögel upptäckt på Nya Karolinskas barnakut

På onsdagen kom nyheten om att Karolinska universitetssjukhus varslar 600 anställda. Sjukhusets besked mottogs av stark kritik från politiker.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Svart mögel har upptäckts i avloppsrör på ett patientrum på Nya Karolinskas barnakut. Fyndet gjordes vid en besiktning med kamera i mitten av oktober, rapporterar Stockholm direkt.

Giftiga mögelgaser riskerade att spridas vid saneringen då en vägg fick öppnas upp.

Lokalerna som barnakuten på Nya Karolinska huserar i stod klara 2016, men redan nu har det upptäckts brister så stora att ett patientrum fått stänga igen och plastas in. Det avslöjar Stockholm direkt.

– Självklart är det tråkigt att det inträffar i ett nytt hus. Just nu är patienttrycket lägre men hade det hänt under vintersäsongen hade det varit betydligt besvärligare för oss, säger Malin Rinder, funktionsområdeschef vid barnakuten till Expressen.

Mögel i avloppsrör

Möglet upptäcktes i samband med en översyn av avloppsrören. Översynen gjordes med anledning av en tidigare vattenläcka. 

Man gick in med kamera i rören och såg att skruvar hade dragits in för långt, och på så vis skadat röret. 

– Det har läckt små mängder vatten under lång tid och bakomliggande vägg har visat tecken på mögelangrepp. Svartmögel är vanligt i våtutrymmen och hus i samband med fukt. Det kan orsaka hälsoproblem om man utsätts under lång tid, säger Malin Rinder.

”Inget mögel kvar”

Saneringarna där väggen fick öppnas upp är redan genomförda. Rummet är avstängt till slutet av november för att väggen nu ska torka upp.

– Det är inget mögel kvar i lokalen och vi har inte heller hittat spår på andra ställen. Verksamheten påverkas inte av att vi har ett rum mindre att jobba i just nu, säger Malin Rinder.

Torsdagens tre toppnyheter

Här är tre andra stora nyheter att ha koll på i dag torsdag.