M TAPPAR STORT. I nya EU-valsmätningen Demoskop tappar Moderatarna 12 procentenheter. "Det här valet handlar väldigt mycket om vilka som till slut röstar och därför är det svårmätt i en utsträckning som överstiger vad som gäller i vanliga fall", säger Reinfeldt. Foto: Christian Örnberg
M TAPPAR STORT. I nya EU-valsmätningen Demoskop tappar Moderatarna 12 procentenheter. "Det här valet handlar väldigt mycket om vilka som till slut röstar och därför är det svårmätt i en utsträckning som överstiger vad som gäller i vanliga fall", säger Reinfeldt. Foto: Christian Örnberg

Moderatraset

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna rasar med 12 procentenheter i den nya EU-valsmätningen från Expressen och Demoskop. Väljarna
går i stället till Socialdemokraterna - eller vet inte längre
vad de ska rösta på.
- Då kan du sätta rubriken: "Fredrik skakad av Sahlins
framgång", säger Mona Sahlin.
I Expressens och Demoskops senaste EU-valsmätning rasar Moderaterna från 36,4 procent till 24,1 - ett fall på drygt 12 procentenheter sedan förra veckan.
De kraftiga svängningarna beror på att många inte har bestämt sig om de ska rösta eller inte, och av dem som har bestämt sig för att rösta vet många inte vilket parti de ska rösta på. Det förklarar också varför olika opinionsinstitut har så olika siffror.

Svårare än i vanliga fall

- När det är så få som uppger att de ska rösta så krävs det inte många personer för att det ska bli en stor omsvängning, säger Demoskops analytiker Per Nilsson.
Fredrik Reinfeldt tar upp samma problematik när han kommenterar mätningen.
- Det här valet handlar väldigt mycket om vilka som till slut röstar och därför är det svårmätt i en utsträckning som överstiger vad som gäller i vanliga fall, säger han.
Moderaternas stora tapp gagnar flera andra partier. Däribland finns Socialdemokraterna, som går framåt med 3,2 procentenheter.
- Väldigt bra siffror när vi har två veckor kvar i en intensiv valkampanj. Jag ser fram emot att vi kan få ett plus framför våra siffror, det är oerhört viktigt, säger Mona Sahlin.
Hon misstänker att anledningen till ökningen stavas jobb.
- Jobbfrågan har dominerat både i den inrikespolitiska debatten och Europadebatten. Moderaterna gör detta till en Svarte Petter-fråga där ingen tar ansvar. Det tror jag väljarna börjar höra.
- Jag hoppas det är det som ligger bakom både vår framgång och deras tapp, säger hon.
De moderata väljare som inte gått till Socialdemokraterna har till stor del hamnat i gruppen som inte vet vilket parti de ska rösta på.
De osäkra väljarna har ökat med nästan fem procentenheter på en vecka - till 44,4 procent.

C går också framåt

Men 12 procentenheter är en hög siffra, och väljarna går också till Centerpartiet och Kristdemokraterna, som bägge går framåt.
Centern ökar med 3,1 procentenheter.
Kristdemokraterna nästan fördubblar sina siffror - från 1,8 till 3,5.
- Jag är oerhört tacksam för den fördubbling som har skett, kommenterar Göran Hägglund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag