"Vi bör definitivt tvinga fram en regeringskris," säger Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän. Foto: Per Landén"Vi bör definitivt tvinga fram en regeringskris," säger Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän. Foto: Per Landén
"Vi bör definitivt tvinga fram en regeringskris," säger Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän. Foto: Per Landén
Flera länsförbund vill att M-ledaren Anna Kinberg Batra agerar och att alliansen lägger fram en gemensam budget och på så vis fäller regeringen. Foto: Pelle T NilssonFlera länsförbund vill att M-ledaren Anna Kinberg Batra agerar och att alliansen lägger fram en gemensam budget och på så vis fäller regeringen. Foto: Pelle T Nilsson
Flera länsförbund vill att M-ledaren Anna Kinberg Batra agerar och att alliansen lägger fram en gemensam budget och på så vis fäller regeringen.  Foto: Pelle T Nilsson

Moderatförbund
vill fälla regeringen

Publicerad

Protesterna växer inom leden i Moderaterna. Nu kräver allt fler länsförbund att Anna Kinberg Batra och alliansen agerar.

Men den moderata partiledningen har inga planer på att fälla regeringen - trots rekordlåga siffror för S.

– Vi bör definitivt tvinga fram en regeringskris, säger Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän.

Det råder uppsluppen stämning och gott humör inom Moderaterna efter att den senaste Sifoundersökningen visar att de nu är största parti med stöd av 25,6 procent av väljarna, medan Socialdemokraterna med stöd av 23,2 procent får lägsta resultatet någonsin.

Samtidigt mullrar det missnöjt på flera håll ute i landet där man tycker att M ska agera för att försöka fälla regeringen.

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för M avfärdar de dock kraven från de egna leden.

– Jag förstår frustrationen. Den här regeringen är inte bra och har visat sig vara svagare än vad många trodde från början, men valresultatet har inte ändrats, och då tycker jag att man måste inse att man kan inte bara avsätta en regering utan att veta vad man ska göra i stället, säger han.

"Måste pressa Löfven"

Flera länsförbund är av annan åsikt. De anser framför allt att M-ledaren Anna Kinberg Batra bör agera för att alliansen lägger fram en gemensam budget - och på så vis fäller regeringen.

– Vi måste lägga press på Löfven nu och få honom att inse att han inte har majoritet. Vi bör definitivt tvinga fram en regeringskris, säger Henrik Sundström.

Han fortsätter:

– Det skulle skada tilltron till alliansen om vi inte lägger fram en gemensam budget nu.

Tycker du att alliansen ska lägga fram en gemensam budget?

– Absolut. Det är det enda sättet att pressa Löfven på. Av flera skäl tror jag att alla förväntar sig det och det skulle skada tilltron till alliansen om vi inte gör det, säger Henrik Sundström.

– Ja, det är klart att det är önskvärt men jag är inte säker på att alla andra borgerliga partier vill det, säger Kjell Jansson, förbundsordförande för M i Stockholms län.

De får stöd av Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för M i Skåne, som tidigare krävt en misstroende förklaring mot utrikesminister Margot Wallström, S, efter att hennes lägenhetsaffärer med Kommunal blivit kända.

– Min bedömning är att trycket på Moderaternas ledning för att fälla regeringen ökar. Jag tycker man borde åstadkomma ett extraval. Misstroende är ett sätt att fälla regeringen, men det finns andra möjligheter också, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Vill inte bli beroende av SD

Erik Bengtzboe, förbundsordförande för M i Södermanland, uttrycker sig försiktigare, men han är inte heller främmande för att partiet bör få till en gemensam budget med övriga allianspartier.

– Det är en mycket bredare fråga som partiledningen för alla fyra partier bör fundera över. Men vi bör hålla alla dörrar öppna och det är en möjlighet som vi måste se över, säger han.

Och fortsätter:

– Det är ju tämligen uppenbart att regeringen inte klarar av att leverera.

Moderata ungdomsförbundet MUF krävde redan i början av januari att M-ledningen ska gå på offensiven mot Stefan Löfven. De anser att man bör bortse från att det kan kräva stöd från Sverigedemokraterna.

Det tar dock en del förbundsordföranden avstånd från.

– Jag tycker det är oärligt att vagga in folk i att vi kan fälla regeringen när som helst - det kan vi inte. Vi vill inte ha SD:s stöd och då måste vi bida vår tid, säger Michael Svensson, förbundsordförande för Halland.

Stina Höök, förbundsordförande för M i Värmland, vill avvakta i frågan om att fälla regeringen.

– Det är inte så akut så det bör ske just nu, men det ser uppenbarligen inte bra ut för regeringen. Sen får vi se hur det utvecklar sig, säger hon.

Ulf Kristersson betonar att det är valresultatet som gäller, och inte opinionsundersökningar.

– Jag förstår att väljarna markerar sitt missnöje tydligt i opinionssiffrorna, men det är valresultatet som gäller och det nuvarande parlamentariska läget som vi har, det har inte förändrats och då måste vi fundera på vad som är mest ansvarsfullt att göra.

Tror du att utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär har påverkat opinionsundersökningen?

– Det är svårt att veta. Jag tror att det är en sammanlagd bild av regeringens oförmåga som nu visar sig. Regeringen har inte imponerat totalt sett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag