Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M:s satsningar för ökad trygghet

Moderaternas budget kan vinna omröstningen i riksdagen 12 december. 

I M-budgeten kommer flera förslag för att stärka polisen och rättsväsendet att ingå.

– Statens grundfunktioner måste fungera. Staten måste kunna skydda sina invånare, säger ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson vid en pressträff.  

Moderaterna vill ta krafttag mot brottsligheten i Sverige. Där är satsningar på polisen helt nödvändiga. 

Nu presenterar den ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson och den rättspolitiska talespersonen Tomas Tobé de satsningar som kommer att finnas med i M-budgeten – som kan vinna omröstningen i riksdagen 12 december. 

– För det första måste vi ta steget mot att vi ska ha 10 000 fler polisanställda till 2024, säger Tomas Tobé.

En riktad lönesatsning

Moderaterna vill höja polislönerna för att göra yrket mer attraktivt. 360 miljoner kronor ska gå till en riktad lönesatsning. Den totala satsningen för på polisen för 2019 är en miljard.  

– Vi lägger ett första steg i en satsning där målet är att vi i genomsnitt ska höja polislönerna med 3 000 kronor i månaden, säger Tomas Tobé. 

I M-budgeten kommer även förslaget om en betald polisutbildning att finnas med. Tanken är att reformen ska gälla redan från hösten 2019. Syftet är förstås att se till att fler ska välja polisyrket. 

Moderaterna vill även satsa mer på kameraövervakning och skjuta till resurser till Nationellt forensiskt center, NFC. 

Vill stärka hela rättssystemet

Men satsningarna på polisen räcker inte. Hela rättssystemet måste stärkas.  

– Vi måste också satsa på åklagarna, domstolarna och Kriminalvården. Att detta handlar om att se till att vi får ett rättssystem som vi har problem med. Det måste finnas tillräckliga resurser, säger Tomas Tobé.  

För nästa år handlar om 75 miljoner kronor till Åklagarmyndigheten, 130 miljoner till Sveriges Domstolar och 85 miljoner kronor till Kriminalvården. 

– Statens grundfunktioner måste fungera, staten måste kunna skydda sina invånare, säger Elisabeth Svantesson. 

Satsningarna är i princip redan kända. 

– Vi gör det vi lovade. Sverige kan inte vänta på en regeringsbildning. Det här kommer vara skarpt i vår budget, som vi hoppas få stöd för. Vi kommer att prioritera polisen, säger Elisabeth Svantesson.  

M: Höj lönen först för poliser i yttre tjänst

Polismyndigheten får välja hur de 360 miljoner kronorna till höjda löner ska fördelas. Exakt vilken grupp poliser som skulle få ta del av pengarna först är därmed oklart. 

 Till Expressen TV säger Tomas Tobé: 

– Vi väljer att rikta dem till en endast kunna användas till löner. Däremot tycker jag att man kan fundera över om man inte borde börja med de poliser som är i yttre tjänst ute i de områden där det är riktigt tufft och vi vet att det är ett väldigt lågt löneläge. 

Elisabeth Svantesson: 

– Nu har vi presenterat de viktigaste satsningarna på polisen, åklagarväsendet och domstolarna för att man hela vägen ska kunna göra ett gott jobb för att kunna skydda människor men också lagföra och sätta i fängelse den som behöver det. 

– Vi satsar en dryg miljard under 2019 och tillför resurser som på grund av budgetprinciper föll bort nu.