Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaternas sämsta siffra sedan 2008

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tappar. Stödet för Fredrik Reinfeldt och Moderaterna faller med 2,2 procentenheter enligt Demoskops senaste mätning. Foto: Cornelia Nordström
Foto: Mindaugas Kulbis

Med supervalåret runt hörnet faller stödet för Moderaterna till sin lägsta nivå sedan sommaren 2008.

Samtidigt bryter alliansens småpartier den nedåtgående trenden i Demoskops senaste mätning.

- Det är glädjande att alla övriga allianspartier går fram. Men det visar samtidigt att vi behöver anstränga oss allt mer för att få ut vårt budskap, där jobben är Sveriges viktigaste fråga, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Den hetaste riksdagsstriden på länge tog en ny vändning i veckan när talmannen stoppade oppositionens försök att bryta ut förslaget om sänkt statlig skatt, och nya turer väntar nu i konstitutionsutskottet och kammaren. Med bråket i riksdagen ännu inte avklarat visar Demoskops senaste mätning fortfarande på ett försprång för oppositionen i väljaropinionen. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna får tillsammans 49,7 procent av väljarna, trots att Miljöpartiet tappar stort. Sedan förra mätningen går MP tillbaka 3,5 procentenheter, en statistiskt säkerställd siffra.

- Det har varit en månad där den politiska debatten har varit väldigt teknisk, och handlat mycket om budgetregler och hur partierna agerar i riksdagen på olika sätt. Det är traditionellt inte en debatt som gynnar den typen av frågor som vi står för, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Vill lyfta jobbfrågan

Moderaterna hamnar enligt mätningen på en ny lägstanivå.

- Vi måste prata mer om hur vi vill få fram nya jobb, det tror vi är en fråga som många människor funderar på just nu, säger Kent Persson.

Samtidigt ökar Socialdemokraterna ungefär lika mycket som Moderaterna tappar. Även Vänsterpartiet går framåt och når samma nivå som Miljöpartiet.

- Det var mycket länge sedan vi såg den typen av siffror. Miljöpartiet är många gånger en bricka i spelet mellan blocken, men man ska komma ihåg att de sympatisörerna i huvudsak står långt till vänster på en klassisk karta. Jag skulle hävda att Vänsterpartiet tar lite mer mark i välfärdsfrågan, det är en het debatt på det området nu. Man prioriterar upp den frågan relativt miljön, säger Demoskops vd Anders Lindholm.

Mot vinster i välfärden

Partisekreterare Aron Etzler, V, ser partiets hållning mot vinster i välfärden som den främsta anledningen till framåtmarschen.

- Många har trott att de privata vinsterna inte ska bli en valfråga, nu är det uppenbarligen det. Och många av de som inte tycker att riskkapital ska äga skolor och sjukhus går till oss. Det intressanta är att det också är borgerliga väljare, säger han.

Så genomfördes undersökningen

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?"

Undersökningsperiod: 26 november till 4 december 2013.

Metod: Telefonintervjuer.

Antal genomförda intervjuer: 1 252.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Miljöpartiets tillbakagång är statistiskt säkerställd.

Partiernas kommentarer

"Vi fortsätter driva vikten av ordning i ekonomin"

Kent Persson, partisekreterare, Moderaterna:

I alliansen ska vi fortsätta driva vikten av ordning och reda i landets ekonomi, känner man inte ansvar för den frågan har man inget alternativ. Vi har visat väljarna i nästan åtta år att vi klarar detta, hur alternativet ser ut på andra sidan är det ännu, med mindre än ett år kvar till valet, ingen som vet.

"Vi jobbar vidare för att vända trenden i skolan"

Nina Larsson, partisekreterare, Folkpartiet:

Alliansen kommer att vända underläget i opinionen när alternativen ställs mot varandra närmre valet. För Folkpartiets del fortsätter vi jobba för att vända trenden i skolan genom välbehövliga åtgärder som höjer läraryrkets status. Vi jobbar vidare för ökad jämställdhet och för lyckad integration.

"Jobbar hårt för att vinna fler svenskars förtroende"

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare, Kristdemokraterna:

Det är glädjande att även den här undersökningen visar att vi är på väg upp. Vi fortsätter jobba hårt för att vinna ännu fler svenskars förtroende. Vi tror på våra förslag om minskade barngrupper i förskolan, fler lärarledda lektioner, speciallärarlyft och fler sätt för unga att komma in på arbetsmarknaden.

"Det krävs hårt arbete ända fram till valdagen"

Michael Arthursson, partisekreterare, Centerpartiet:

Resultatet skiljer sig mycket från SCB:s stora undersökning där Centerpartiet ökar till 4,7 procent. Det krävs hårt arbete ända fram till valdagen. Vårt fokus är fler jobb i hela landet, bra villkor för småföretagen och offensiv klimatpolitik.

"Siffrorna visar att folket vill ha förändring"

Carin Jämtin, partisekreterare, Socialdemokraterna:

Siffrorna visar att folket vill ha förändring. Det är Moderaterna som är ytterst ansvariga för den utveckling allt fler ser går åt fel håll i skolan och på arbetsmarknaden. Mätningen är gjord före Pisa-rapporten om utvecklingen i skolan. Det blir intressant att se vilken effekt den får på väljaropinionen.

"Vi har varit tydligast om vinster i välfärden"

Aron Etzler, partisekreterare, Vänsterpartiet:

Vi är det parti som har varit absolut tydligast i frågan om vinster i välfärden, nu ger det resultat. Vi har både drivit debatten och fått fler röster. Dessutom är vi det enda tydliga alternativet till regerignen Reinfeldt som innebär ett rödgrönt alternativ utan borgerliga partier.

"Har inte kunnat synas så mycket som vi har velat"

Anders Wallner, partisekreterare, Miljöpartiet:

Det har varit ett stort klimatmöte som inte fick särskilt stor medial uppmärksamhet, och debatten om skolan hade inte kommit i gång när mätningen gjordes. Det var en period där vi helt enkelt inte har kunnat synas så mycket som vi velat i de frågor där vi är starka.

"Ett gott utgångsläge"

Björn Söder, partisekreterare, Sverigedemokraterna:

Vi kan glädjas åt ett gott utgångsläge inför 2014 med en position som tredje största parti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.