Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaternas momentum över – backar i opinionen

Ulf Kristersson: ”I Sverige klarar man inte utan en fungerande svenska”
Efter de stora opinionsmässiga framgångarna under fjolåret backar Moderaterna i senaste opinionsmätningen från Kantar Sifo.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronaeffekten är över. Moderaternas opinionsmässiga framfart från fjolåret har upphört.

Den senaste väljarbarometern pekar på en tillbakagång för partiet i ett i övrigt stillsamt väljarläge.

– De stora partierna gynnades av corona och sedan blev det ganska stabilt under lång tid, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo till Sveriges Radio. 

I den senaste opinionsmätningen av svenskars partisympatier som Kantar Sifo utfört på uppdrag av Sveriges Radio framgår att Moderaternas momentum från fjolåret har ebbat ut. Partiet går inte längre framåt utan backar 0,9 procentenheter gentemot tidigare opinionsmätning.

– Det är en bra bit fram till valet och vi vet att det kommer att ske rörelser. Moderaterna har haft en uppåtgående trend under året som gått, men det verkar ha stannat av, säger Toivo Sjörén till Sveriges Radio. 

”Påfallande stabilitet” 

I övrigt kan opinionsläget beskrivas i termer av stiltje, där mycket små rörelser syns i förhållande till föregående månad.

– Det är en påfallande stabilitet i väljaropinionen och det har varit på grund av corona. De stora partierna gynnades av corona och sedan blev det ganska stabilt under lång tid, säger Sjörén.

Även Liberalerna har smittats av de små rörelserna i väljaropinionen. Men de intervjuer som utförts av Kantar/Sifo som ligger till grund för den senaste väljarbarometern är utförda före Liberalernas partiråd samlades och en ny kurs i jakten på regeringsmakt författades.


Svenska partisympatier

Förra månadens siffror i parantes.


V: 9,8 (9,7)

S: 27,3 (27,3)

MP: 4,3 (3,9)

C: 8,7 (8,3)

L: 2,9 (3,0)

M: 22,7 (23,6)

KD: 4,3 (4,3)

SD 18,7 (18,5)


I den senaste opinionsmätning för mars 2021 gjordes 12 722 intervjuer.


Källa: Kantar Sifo

Se också:

”Vi tog fajten mot kommunismen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.