Hot mot M. Maria Wetterstrands och Miljöpartiets framgångar ses som ett hot av Moderaterna - därför har M:s partisekreterare Per Schlingmann (t v) en hemlig plan för att möta MP. Foto: Jan Düsing
Hot mot M. Maria Wetterstrands och Miljöpartiets framgångar ses som ett hot av Moderaterna - därför har M:s partisekreterare Per Schlingmann (t v) en hemlig plan för att möta MP. Foto: Jan Düsing

Moderaternas hemliga plan: krossa Maria

Publicerad
Uppdaterad
En hemlig opinionsundersökning ska få Miljöpartiets väljare att rösta på Moderaterna i höstens val.
Expressen kan i dag avslöja strategin som går ut på att krossa Maria Wetterstrand.
Den interna moderata opinionsmätningen beställdes nyligen av Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.
Syftet med undersökningen: att visa vad svenska folket egentligen tycker om Miljöpartiets politik.
Frågorna som ställdes rörde snabbavvecklad kärnkraft, avskaffade betyg i grundskolan och höjt bensinpris med två kronor litern, bland annat.
Expressen har tagit del av mätningen som visar att 76 procent tycker att det är dåligt att höja inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare. Inte ens var tredje väljare vill snabbavveckla kärnkraften och 81 procent av de tillfrågade säger nej till avskaffade betyg.

Kampanj mot MP

Undersökningen ska nu användas av Moderaterna i en kampanj som inleds i dag, när partisekreteraren Per Schlingmann skickar ut sitt nyhetsbrev till partiets medlemmar.
I brevet skriver han bland annat:
"Det är viktigt att vi nu tydliggör för väljarna vilken politik Miljöpartiet står för och vilka konsekvenserna skulle bli för Sverige."
De senaste månadernas opinionsmätningar - som visar på stora framgångar för Miljöpartiet - oroar Moderaterna. Det medger nu partisekreteraren Per Schlingmann för Expressen.
- Vi vet att många är nyfikna på Miljöpartiet - därför är det viktigt att vi tydligare granskar vad de faktiskt står för.
Han menar att den största skillnaden mellan Moderaterna och Miljöpartiet är grundsynen på arbete och tillväxt.
- Vår ambition är att väljarna ska vara som mest nyfikna på alliansen och alliansens partier.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag