Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaternas drag: Fem miljarder till kommunerna

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra veckan presenterade finansminister Magdalena Andersson en övergångsbudget. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om SD stöder en M-budget kan övergångsregeringens budget förlora. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

De rödgröna ville ge kommunerna och landstingen fem miljarder mer nästa år.

Men utan en regering på plats saknades förslaget i övergångsbudgeten.

Nu lanseras förslaget i stället i Moderaternas budget, rapporterar SVT Nyheter.

– De som har utgått ifrån att man ska få pengarna kanske känner sig lite tryggare, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL. 

Sverige har ännu ingen regering på plats och förra veckan presenterade finansminister Magdalena Andersson en övergångsbudget. 

Den innehöll inte de fem miljarder extra som hade lovats till kommunerna och landstingen eftersom det ansågs vara en politisk satsning. Detta trots att både de rödgröna och Moderaterna stod bakom förslaget.

– Det var en diskussion om principer. Att en övergångsregering som är avsatt inte kan ha nya satsningar, men här i riksdagen är vi ingen övergångsriksdag. Här kan alla åtta partier lägga fram sina egna förslag, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson, enligt SVT Nyheter.

Moderaternas budget: Fem miljarder till kommunerna

När partiet nu lägger fram en egen budget innehåller den dock de fem miljarderna.

– Vi ser att behoven i äldreomsorgen, skolor och förskolor kräver mer medarbetare. Därför så satsar vi fem miljarder kronor i vår budget för nästa år, säger ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson.

Moderaternas budget kan få stöd i riksdagen eftersom både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har öppnat för att rösta på den vid omröstningen 12 december. 

Att de fem välfärdsmiljarderna inte fanns med i övergångsregeringens budget ställde till det för kommuner och landsting, eftersom man på många håll hade räknat med att pengarna skulle komma. 

Och i slutet av november ska budgetar och skattesatser klubbas. 

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL, tror dock inte att kommun- eller lanstingspolitiker kommer riva upp budgetförslag i sista stund, med anledning av Moderaternas besked i dag.  

– Ingen kan vara säker eftersom man inte vet hur det kommer att gå i riksdagen 12 december. Jag tror inte man river upp budgeten och ändrar. Men de som har utgått ifrån att man ska få pengarna kanske känner sig lite tryggare, säger hon.   

LÄS MER: Tufft för landstingen när välfärdsmiljarderna uteblir 

Moderaterna vill locka Centern och Liberalerna

Expressen berättade i veckan att Moderaterna har lagt in flera förslag i budgeten som även ska locka Liberalerna och Centerpartiet, bland annat en storsatsning på tullen för att stärka det svenska gränsskyddet.

– Detta borde samla ett brett stöd i Sveriges riksdag, sade partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. 

Annie Lööf och Jan Björklund har tidigare meddelat att de kommer att lägga fram egna budgetmotioner i riksdagen. Om de motionerna som väntat röstas ned den 12 december kommer C och L att lägga ned sina röster i den väntade slutvoteringen.

Om SD då stöder en M-budget förlorar övergångsregeringens budget.