VALETS FÖRLORARE. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte se valresultatet som ett misslyckande men tar till sig Muf-ordföranden Niklas Wykmans kritik. "Jag ska lyssna", säger Reinfeldt. Foto: Olle Sporrong
VALETS FÖRLORARE. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte se valresultatet som ett misslyckande men tar till sig Muf-ordföranden Niklas Wykmans kritik. "Jag ska lyssna", säger Reinfeldt. Foto: Olle Sporrong

Moderaternas bråk om fiaskot

Publicerad
Uppdaterad
Moderaternas väljarras bekräftades under valdagen.
Opinionssiffror på över 35 procent halverades när EU-rösterna räknats klart.
Redan under valnatten väcktes stark kritik inom partiet - och udden riktades mot partiledningen.
- Jag är väldigt ledsen och besviken, säger Muf-ordföranden Niklas Wykman.
Knappt hade det fiaskoartade valresultatet presenterats innan de första kritiska åsikterna sipprade fram på Moderaternas valvaka vid Mynttorget i Stockholm i natt.
- Jag är väldigt ledsen och besviken att Moderaterna inte gör ett bättre val. Men samtidigt kommer inte valresultatet som en överraskning för mig som varit ute på många gymnasieskolor och mött många unga människor, säger Muf-ordföranden Niklas Wykman.
- Vi är inte det parti som unga håller främst.
Kritiken bygger främst på att Moderaterna inte tagit upp centrala frågor som engagerar unga - som internet, integritet och ungdomsarbetslöshet.
- Det upplevs inte att vi har en uppdaterad politik. Det har jag påtalat i nästan tre års tid, säger Wykman.

Reinfeldt: "Jag ska lyssna"

Wykman vill inte rikta kritik mot toppkandidaten Gunnar Hökmark - däremot mot partiledningen.
- Gunnar Hökmark har gjort en bra valrörelse. Jag är övertygad om att han är mer populär än partiledningen.
Niklas Wykman menar att partiet efter det låga valresultatet måste börja ett förändringsarbete - och det direkt.
- Det arbetet börjar på tisdag när vi har partistyrelsemöte.
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger sig ta till sig av Wykmans skarpa kritik.
- Jag ska lyssna på vad Niklas Wykman säger för vi vill vara ett parti som tar frågan om integritet på allvar.
Men det finns gränser för hur mycket Moderaterna kommer att flirta med till exempel Piratpartiets väljare:
- Vi ska komma ihåg att Moderaterna är ett regeringsparti. Vi kommer inte att gå till väljarna med enfrågeresonemang och populistiska utgångspunkter, säger Reinfeldt.

Från 36 procent till 18,8

I början av valkampanjen noterade Moderaterna opinionssiffror på över 36 procent. När valresultatet nu är klart får partiet bara hälften av det - 18,8 procent.
Fredrik Reinfeldt ville inte se resultatet som ett misslyckande - han jämför det med det ännu sämre resultatet från EU-valet 2004.
- Vi har haft en fallande trend i flera val som vi faktiskt bryter i det här valet. Vi går framåt om än begränsat, säger Reinfeldt.
Samtidigt som Moderaterna backat i väljarkåren under valkampanjen har tonläget mellan partiet och Socialdemokraterna höjts. Under valkampanjens sista dagar låg Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i öppen strid om vem som smutskastar vem. Reinfeldt tror inte att det höga tonläget skadat partiet.
- Jag tycker inte att jag bidragit till en hård ton, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag