Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaternas besked: Öl ska säljas i matbutikerna

Moderata ungdomsförbundets Benjamin Dousa har varit drivande i frågan.Foto: OLIVER RYKATKIN / MUF
Genrebild. En man handlar vin på en matbutik – vilket Moderaterna nu vill se möjligt.Foto: Shutterstock

Moderaternas partiledning har nu ställt sig bakom förslaget: M vill att öl och vin ska kunna säljas i matbutiker.

Det står klart efter förhandlingar på M-stämman i Västerås, skriver Aftonbladet

På Moderaternas partistämma i Västerås står det nu klart att partiet kommer att rösta för en förändring av det svenska alkoholmonopolet, skriver Aftonbladet.

Partiet vill förutom söndagsöppet på Systembolaget nu se att matbutiker har rätt att sälja drycker med alkoholhalter upp till 20 procent – något som enbart är tillåtet på Systembolaget i dagsläget.

Frågan har drivits hård av Moderata ungdomsförbundet, och innan stämman hade partistyrelsen inte velat se att förslaget röstats igenom. Efter förhandlingar i utskottet på torsdagskvällen har partiledningen nu till slut gått med på förändringen, skriver Aftonbladet.

 – Vi har fått med oss partiet på det, nu är utskottet med på att vi ska ta fram ett licensbaserat system där vanliga matvarubutiker får sälja öl och vin upp till 20 procent, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa, till tidningen.

”För unga väljare och Muf är det en oerhört viktig fråga”

Först på lördagen kommer beslutet att formellt klubbas igenom.

– Vi går längre än något annat riksdagsparti. Centern har haft det här uppe på sina partistämmor. De kallar sig för liberala, men ändå röstas det ned med ganska stora majoriteter, säger Benjamin Dousa till Aftonbladet, som till tidningen utvecklar varför det är en viktig fråga:

– För unga väljare och Muf är det en oerhört viktig fråga. Det här i grund och botten en frihetsfråga, att man ska få köpa öl och vin i vanliga butiker. Rapporter har också visat att den här typen av avregleringar inte leder till att konsumtionen i stort och framför allt inte missbruket ökar.