Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill stoppa gymnasielagprövningar

Moderaterna kräver att Migrationsverket stoppar prövningarna av de ensamkommande unga. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den nya gymnasielagen ska prövas av Migrationsöverdomstolen – men samtidigt kan asylsökande beviljas uppehållstillstånd av Migrationsverket. Foto: SAMUEL UNéUS

Moderaterna kräver att Migrationsverket stoppar prövningarna av ensamkommande unga enligt den nya gymnasielagen tills dess att Migrationsöverdomstolen prövat lagen, vilket SVT Nyheter först rapporterade.

Hittills har runt 4 000 ansökningar inkommit till Migrationsverket från ensamkommande som vill ha sin sak prövad.

– På de två veckor lagen gällt har två migrationsdomstolar underkänt den, vilket måste vara något av svenskt rekord, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell till TT.

– Mot bakgrund av det tycker vi att det blir väldigt märkligt om Migrationsverket fortsätter att pröva ärenden som om inget hänt. Vi kan snart ha ett läge där lagen inte gäller, så det rimliga vore om Migrationsverket fryser ärendehanteringen tills dess att vi fått ett slutgiltigt avgörande, fortsätter han.