Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna vill slopa straffrabatt för unga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Samuel Unéus

STOCKHOLM. Moderaterna vill, med stöd av övriga Allianspartier, skärpa straffen för unga brottslingar och slopa "ungdomsrabatten".

- De som är myndiga bör ta sitt vuxenansvar. Det är dags nu, säger justitieminister Beatrice Ask.

Hon har lett en moderat arbetsgrupp som kommit fram till att "ungdomsrabatten" för gärningsmän i åldern 18–21 bör tas bort eller ändras. Enligt arbetsgruppen får en 18-åring i regel sin strafftid halverad, medan en 20-åring kan räkna med en straffnedsättning på 20–30 procent.

Ask tycker inte att det är rimligt att straffen kan se så annorlunda ut för en 21-åring och en 22-åring.

"Ta straffet"

Hon påpekar att 21-årsgränsen hänger samman med att det tidigare var myndighetsåldern.

- De som begår brott vid 21 års ålder har ofta begått fler brott tidigare och är erfarna kriminella, säger justitieministern.

- Begår man ett allvarligt brott så ska man väl ta straffet. Varför ska det kortas ned?

Ask hoppas att skärpta straff för unga vuxna både ska vara avskräckande och stärka det allmänna rättsmedvetandet. Hon tycker heller inte att det alltid är bra med korta fängelsestraff för unga brottslingar, som exempelvis kan ha drogproblem och behöva gå igenom längre behandlingar.

Ask vill också ha fler olika typer av påföljder att välja mellan när det gäller brottslingar som är 15–17 år.

Hon och statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade förslagen när de besökte ett stödcentrum för unga brottsoffer i Stockholm på torsdagen.

Majoritet i riksdagen

Reinfeldt uppgav att partiet nu ska överväga om slopad ungdomsrabatt ska bli vallöfte inför valet 2014. Reinfeldt ska ha temat ungdomsbrottslighet och mängdbrottslighet för sina resor i Sverige under vintern och i våren.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander stödjer förslaget, med reservation för att 18–21-åringar inte ska kunna få livstidsstraff. Också Folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrsson säger ja, och Kristdemokraterna säger att de ställt sig bakom liknande förslag tidigare.

Sverigedemokraterna har drivit slopad ungdomsrabatt och välkomnar förslaget, säger SD:s rättspolitiske talesman Richard Jomshof.

- Det är bra att de lyssnar på oss. Men det förvånar mig, eftersom vårt förslag mötts med kalla handen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.