Foto: Samuel Unéus
 Foto: Samuel Unéus

Moderaterna vill slopa straffrabatt för unga

Publicerad

STOCKHOLM. Moderaterna vill, med stöd av övriga Allianspartier, skärpa straffen för unga brottslingar och slopa "ungdomsrabatten".

- De som är myndiga bör ta sitt vuxenansvar. Det är dags nu, säger justitieminister Beatrice Ask.

Hon har lett en moderat arbetsgrupp som kommit fram till att "ungdomsrabatten" för gärningsmän i åldern 18–21 bör tas bort eller ändras. Enligt arbetsgruppen får en 18-åring i regel sin strafftid halverad, medan en 20-åring kan räkna med en straffnedsättning på 20–30 procent.

Ask tycker inte att det är rimligt att straffen kan se så annorlunda ut för en 21-åring och en 22-åring.

"Ta straffet"

Hon påpekar att 21-årsgränsen hänger samman med att det tidigare var myndighetsåldern.

- De som begår brott vid 21 års ålder har ofta begått fler brott tidigare och är erfarna kriminella, säger justitieministern.

- Begår man ett allvarligt brott så ska man väl ta straffet. Varför ska det kortas ned?

Ask hoppas att skärpta straff för unga vuxna både ska vara avskräckande och stärka det allmänna rättsmedvetandet. Hon tycker heller inte att det alltid är bra med korta fängelsestraff för unga brottslingar, som exempelvis kan ha drogproblem och behöva gå igenom längre behandlingar.

Ask vill också ha fler olika typer av påföljder att välja mellan när det gäller brottslingar som är 15–17 år.

Hon och statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade förslagen när de besökte ett stödcentrum för unga brottsoffer i Stockholm på torsdagen.

Majoritet i riksdagen

Reinfeldt uppgav att partiet nu ska överväga om slopad ungdomsrabatt ska bli vallöfte inför valet 2014. Reinfeldt ska ha temat ungdomsbrottslighet och mängdbrottslighet för sina resor i Sverige under vintern och i våren.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander stödjer förslaget, med reservation för att 18–21-åringar inte ska kunna få livstidsstraff. Också Folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrsson säger ja, och Kristdemokraterna säger att de ställt sig bakom liknande förslag tidigare.

Sverigedemokraterna har drivit slopad ungdomsrabatt och välkomnar förslaget, säger SD:s rättspolitiske talesman Richard Jomshof.

- Det är bra att de lyssnar på oss. Men det förvånar mig, eftersom vårt förslag mötts med kalla handen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag