Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna vill sänka bidragen till nyanlända

Moderaternas partiledare angrep S i sitt tal under partiets Sverigemöte.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna vill ta bort etableringstillägg, försörjningsstöd och flerbarnstillägg för nyanlända.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill ta bort etableringstillägg, försörjningsstöd och flerbarnstillägg för nyanlända. 

I stället vill de ha en enhetlig etableringsersättning som ska vara låg – vilket M menar ökar motivationen att ta ett jobb och integreras. 

– Då vill vi att det ska vara en lägre ersättning de första fem åren så att det ska löna sig att ta ett jobb, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till SVT Nyheter

Moderaterna vill lansera en statlig, enhetlig etableringsersättning för nyanlända som ska vara låg, rapporterar SVT. 

Genom permanent och laglig bosättning i Sverige ska nyanlända som högst kunna nå ett bidragstak om 12 000 kronor per ensamstående person.  

– Många som kommer till Sverige arbetar och försörjer sig själv men alldeles för många hamnar utanför arbetsmarknaden. En orsak till det är de svenska bidragssystemen som är väldigt generösa. Då vill vi att det ska vara en lägre ersättning de första fem åren så att det ska löna sig att ta ett jobb, säger Elisabeth Svantesson Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson till SVT Nyheter. 

Elisabeth Svantesson: ”Kan man absolut ställa mat på bordet”

Bidragstaket är 75 procent av disponibel inkomst från en ingångslön. Ingångslönen, som anges till cirka 20 000 kronor i månaden, har Moderaterna hämtat från en rapport författad av Expertgruppen för studier i svensk ekonomi (ESO). 

Taket kan överskridas om personen har rätt till barnbidrag – men enligt Moderaterna kommer de flesta inte ens att nå upp till taket. Detta eftersom försörjningsstöd, etableringstillägg och flerbarnstillägg samtidigt plockas bort, enligt förslaget. 

– Då kan man absolut ställa mat på bordet och betala sin hyra, men samtidigt ökar drivkraften att faktiskt ta arbete, säger Elisabeth Svantesson till SVT Nyheter

För att kvalificera sig till bidrag som full föräldrapenning och sjukpenning vill partiet ställa krav på längre tids arbete än vad som görs i dag. 

För att nå full garantipension måste personer ha varit bosatta 40 år i Sverige, enligt Moderaternas förslag, rapporterar SVT. 

I en tidigare version av artikeln stod att det föreslagna bidragstaket var på 15 000 kronor i månaden. Moderaterna har sedan förtydligat att taket gäller 75 procent av disponibel inkomst, inte bruttolön, beräknat på en ingångslön om 20 000 kronor, alltså 12 000 kronor. 

Kritiken mot Löfven: ”Sveriges svar på Donald Trump”

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson gick hårt åt Stefan Löfven under statsministerns frågestund i riksdagen förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.