Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill öka krav på bidragstagare

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

STOCKHOLM. Moderaterna vill öka kraven på att socialbidragstagare ska vara aktiva för att få jobb. Ett förslag är att kommunerna lättare ska kunna minska bidraget för dem som inte deltar i aktiviteter.

Fakta: M-förslag

Andra förslag för nästa mandatperiod från Moderaternas arbetsgrupp för ekonomi och full sysselsättning:

Utökat jobbskatteavdrag.

Höjd gräns för när statlig inkomstskatt ska betalas.

Skattesänkning för pensionärer.

Ingen slopad värnskatt.

Sänkt skatt från 64 år.

Rätt att jobba till 70 år.

Höjd åldersgräns för rätt till studiemedel.

Ökad rätt till tjänstledighet efter 45 år för att prova på nytt jobb.

Ytterligare sänkt bolagsskatt. (TT)

Förslagen kommer från Moderaternas ekonomiarbetsgrupp som letts av finansminister Anders Borg. Den anser att det bör finnas större möjlighet att minska försörjningsstödet(socialbidraget) för den som inte deltar i aktiviteter för att få jobb, till exempel genom att räkna bort utgifter för TV och tidningar.

– Vi måste ha en arbetslinje också i försörjningsstödet, säger riksdagsledamot Elisabeth Svantesson.

Moderaternas mål är att likställa kraven med de som finns för a-kassan. Regeringen har aviserat en lagändring till i sommar som gör att kommuner kan ställa motkrav på aktivitet för alla socialbidragstagare. I dag gäller kravet bara för de som är högst 25 år.

Kan tvingas söka på annan ort

Arbetsgruppen vill också se till att alla kommuner verkligen använder sig av möjligheten att ställa motkrav, till exempel genom att Arbetsförmedlingen får möjlighet att anvisa lediga jobb till socialbidragstagare.

I gruppens rapport föreslås också att socialbidragstagare ska kunna tvingas söka jobb i andra kommuner än sin egen.

– Det finns en mängd lediga jobb på arbetsförmedlingen, men vi är också i en väldigt tuff tid, därför måste politiken också inriktas på att sänka trösklar och se till att jobben blir fler i Sverige, säger Svantesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.