Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna vill öka krav på bidragstagare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

STOCKHOLM. Moderaterna vill öka kraven på att socialbidragstagare ska vara aktiva för att få jobb. Ett förslag är att kommunerna lättare ska kunna minska bidraget för dem som inte deltar i aktiviteter.

Förslagen kommer från Moderaternas ekonomiarbetsgrupp som letts av finansminister Anders Borg. Den anser att det bör finnas större möjlighet att minska försörjningsstödet(socialbidraget) för den som inte deltar i aktiviteter för att få jobb, till exempel genom att räkna bort utgifter för TV och tidningar.

– Vi måste ha en arbetslinje också i försörjningsstödet, säger riksdagsledamot Elisabeth Svantesson.

Moderaternas mål är att likställa kraven med de som finns för a-kassan. Regeringen har aviserat en lagändring till i sommar som gör att kommuner kan ställa motkrav på aktivitet för alla socialbidragstagare. I dag gäller kravet bara för de som är högst 25 år.

Kan tvingas söka på annan ort

Arbetsgruppen vill också se till att alla kommuner verkligen använder sig av möjligheten att ställa motkrav, till exempel genom att Arbetsförmedlingen får möjlighet att anvisa lediga jobb till socialbidragstagare.

I gruppens rapport föreslås också att socialbidragstagare ska kunna tvingas söka jobb i andra kommuner än sin egen.

– Det finns en mängd lediga jobb på arbetsförmedlingen, men vi är också i en väldigt tuff tid, därför måste politiken också inriktas på att sänka trösklar och se till att jobben blir fler i Sverige, säger Svantesson.

Fakta: M-förslag

Andra förslag för nästa mandatperiod från Moderaternas arbetsgrupp för ekonomi och full sysselsättning:

Utökat jobbskatteavdrag.

Höjd gräns för när statlig inkomstskatt ska betalas.

Skattesänkning för pensionärer.

Ingen slopad värnskatt.

Sänkt skatt från 64 år.

Rätt att jobba till 70 år.

Höjd åldersgräns för rätt till studiemedel.

Ökad rätt till tjänstledighet efter 45 år för att prova på nytt jobb.

Ytterligare sänkt bolagsskatt. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.