Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill lätta rovdjurstrycket

Foto: Peter Ericsson

Moderaterna vill öka lokalbefolkningens inflytande över rovdjursförvaltningen.

– Det är i dag ett hårt rovdjurstryck i Mellansverige, säger riksdagsledamoten Bengt-Anders Johansson (M).

M presenterade på tisdagen en rapport om vilda djur. Ett budskap var att det inte tas tillräcklig hänsyn till lokalbefolkningens möjlighet att vistas i naturen och rätt att freda sina tamdjur.

– Det skulle bli mindre koncentration av rovdjur på vissa ställen i landet med vår politik, säger Johansson.

Han menar att rovdjurstrycket i Mellansverige är hårt eftersom där finns både varg, björn och lo.

Vill pröva beslutanderätt

M vill nu pröva om de regionala, rådgivande viltförvaltningsdelegationerna hos länsstyrelserna ska få direkt beslutanderätt. I dem finns till exempel representanter för markägare, miljöorganisationer och jägare. Johansson kan tänka sig att delegationerna ska få besluta om hur många vargar som ska finnas i ett område.

M föreslår också en maxtid inom vilken länsstyrelsen måste ta beslut om tillstånd till skyddsjakt. Enligt Johansson bör det inte få dröja mer än några timmar.

M vill också pröva en möjlighet att ta bort hela revir i län med stor vargtäthet och utreda om de som på eget initiativ startar en skyddsjakt ska behöva riskera att dömas för grovt jaktbrott.

Tycker du att varje område själv ska få bestämma hur många vargar som ska finnas där?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.