Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M vill nu förbjuda organiserat tiggeri

Moderaterna vill kriminalisera organiserat tiggeri.Foto: Per Wissing
Det skriver Tomas Tobé och Beatrice Ask på DN Debatt.Foto: Sara Strandlund

Moderaterna vill att organiserat tiggeri förbjuds i Sverige.

Dessutom vill man göra det möjligt för kommunerna att anställa personal som håller ordning på tiggarläger.

– Vi har sagt tidigare att vi ska överväga detta. Vi har tillräckligt mycket på fötterna för att göra det. De regler om människohandel vi har träffar inte riktigt detta, säger Beatrice Ask i TV4:s Nyhetsmorgon.

Det tycker partierna om tiggeriet

SVT har gjort en enkätundersökning där de har frågat riksdagspartierna hur de vill tackla problemet med tiggeri. Resultatet visar att samtliga anser att situationen är oroande. Få har dock konkreta åtgärder för hur de vill hantera problemet.

Socialdemokraterna svarar att användningen av EU-medel för att stötta romsk inkludering har ökat, men det finns fortfarande utrymme att göra mer betonar partiet.

Vänsterpartiet vill se en pott som kommuner ska kunna söka stöd från för att ordna platser på härbärgen eller bilplatser där vatten, sanitet och sophämtning är ordnat.

Miljöpartiet vill att det ska bli enklare att registreras som arbetssökande och kunna söka arbete.

Kristdemokraterna vill bland annat se ett liknande projekt som införts i Danmark där man hjälper EU-medborgare i kontakten med sociala myndigheter i hemlandet.

Moderaterna är inne på samma linje och anser att lagar och regler ska gälla lika för alla, skriver partiet i ett mejl till SVT.

Folkpartiet anser att EU har en central roll att spela och vill att avsatta EU-medel ska användas mer. De anser även att ett politiskt tryck på regeringarna behövs men även att insatser på lokal nivå behövs.

Centerpartiet anser att hemländerna har ett ansvar att ta för sina fattiga medborgare som kommer till andra EU-länder för att tigga. De vill att pengar som finns inom EU-systemet för att minska fattigdomen ska komma de fattiga till del.

Sverigedemokraterna vill förbjuda det hitresta tiggeriet och vill att den som kommit till Sverige för att tigga ska utvisas. Genom att införa visumtvång och förbjuda tiggeri för utländska medborgare kan vi bättre lösa problematiken, skriver partiet i ett mejl till SVT.

Partiet vill ändra flera lagar för att göra det möjligt för kommuner och myndigheter att gå hårdare fram när det gäller tiggare. Den tydligaste formuleringen i debattartikeln i Dagens Nyheter är:

"Moderaterna vill inte förbjuda enskilda människor att tigga men vi kan inte acceptera ett omfattande och organiserat tiggeri i hela landet"

Moderaterna vill också att kommuner ska få anställa personal för att upprätthålla ordningen runt illegala boplatser och så att tiggarläger inte blir permanenta.

Tomas Tobé och Beatrice Ask inleder artikeln med att konstatera att tiggare lever under svåra förhållanden, att skälen till att många söker sig till Sverige är utsatthet, svår fattigdom och diskriminering i hemländerna.

Inte vara passiv

Man anser att lösningen inte är att vara passiv inför ett ökat tiggeri då det kan låsa fast människor i utanförskap.

Ask och Tobé konstaterar också att uppskattningen av hur många tiggare som finns i Sverige varierar men at det kan röra sig om ett antal mellan 4 000 och 6 000 personer.

Man refererar också till en undersökning från länsstyrelsen i Stockholm där det uppskattade att 300-500 personer kan ha utnyttjats för tiggeri under 2013

I debattartikeln skriver man att EU-migranterna bor på gatan, i läger eller i det som närmast kan beskrivas som kåkstäder och att de här bosättningarna, som ofta är olagliga, medför sanitära olägenheter och nedskräpning.

Därför förelår de att kommunerna därför ska få större möjligheter att avhysa tiggare - med tydligare regler och ordningspersonal.

"Det finns redan i dag regler för hur man får bo, både på kommunal och privat mark. Dessa lagar måste gälla för alla. Svårigheterna ligger i tolkningar av reglerna och brister när det gäller möjligheterna till avhysning av illegala bosättningar. Detta måste förtydligas"

"Därför vill vi bland annat göra det möjligt att låta kommunerna anställa personal som upprätthåller ordningsföreskrifterna. I dag är det bara polisen som har den befogenheten."

"Måste vidta kraftiga åtgärder"

I förslaget framför man också att det ska bli lättare för markägare att få hjälp att avhysa personer som olovligen bosatt sig på deras mark.

Man kräver också att regeringen ska ta initiativ på EU-nivå och att Sverige måste agera för att sätta press på andra medlemsstater.

"Länder som Rumänien och Bulgarien måste vidta kraftfulla åtgärder för att minska de sociala problem och den utsatthet som ligger till grund för att deras medborgare söker sig till andra EU-länder".

Beatrice Ask menar att partiet har "tillräckligt mycket på fötterna" för att lägga fram förslaget.

– Vi har sagt tidigare att vi ska överväga detta. Vi har tillräckligt mycket på fötterna för att göra det. De regler om människohandel vi har träffar inte riktigt detta, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Inte tänkt på SD

Om man förbjuder tiggeriet måste man samtidigt se till att det finns andra alternativ för de fattiga människor som i dag livnär sig på tiggeriet, menar Ask.

– Problemet har funnits i många år. Man måste göra många saker samtidigt. Hantera problemen men också se över hur problemen ser ut.

– Om du exempel gör en avhysning av en bosättning, så måste du skapa andra alternativ.

Under torsdagsmorgonen har många dragit paralleller mellan det nya M-förslaget och den politik kring tiggeri som SD har drivit under lång tid.

– Sverigedemokraterna har jag inte tänk så mycket på, säger Beatrice Ask.

Det är inte första gången på senare tid som moderater lyfter frågan om problemen kring tiggeriet. För två veckor sedan skrev fem av partiets riksdagsledamöter att det var dags att "överväga ett förbud av tiggeriet" i en debattartikel som publicerades i Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.