Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill införa zonförbud för vissa

"Man ska inte kunna sälja knark utanför en förskola", säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Jonas Ekströmer / Tt
Enligt inrikesminister Anders Ygeman, S, tror att ett zonförbud skulle vara verkningslöst.
Foto: Sven Lindwall

Moderaterna vill införa så kallade zonförbud – ge polisen rätt att stoppa vissa individer från att vistas på vissa platser.

– Man ska inte kunna sälja knark utanför en förskola, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, tror att ett sådant skulle vara verkningslöst.

Polisen behöver fler verktyg för att säkra tryggheten i landet, menar Anna Kinberg Batra. Därför vill hon att Sverige inför så kallade zonförbud. Sådana finns redan i Danmark – och Stefan Sintéus, polisområdeschef i Skåne, har tidigare föreslagit samma sak.

Nu säger Kinbeg Batra till SVT att zonförbud skulle kunna leda till en tryggare miljö kring till exempel skolor och förskolor.

Ett zonförbud innebär att vissa personer stoppas från att vistas på vissa platser – och M-ledaren vill att polisen själva ska kunna besluta om zonförbud för personer som beter sig "särskilt otrygghetsskapande".

"Knarkhandeln ska flytta på sig i stället"

Huruvida personen är tidigare brottsdömd ska inte spela någon roll, och vad "särskilt otrygghetsskapande" innebär ska polisen få avgöra själva. Ett zonförbud ska gälla i högst tre månader.

– I Skåne fanns det en förskola där en förälder blev hotad av knarkhandel utanför förskolan och barnen flyttades till en park så att man fick hämta dem där i stället. Jag tycker att det är knarkhandeln som ska flytta på sig i stället, säger Anna Kinberg Batra till SVT.

En annan plats där zonförbud skulle kunna bli aktuellt är köpcentret Nordstan i Göteborg, säger M-ledaren.


LÄS OCKSÅ: Droger och våldsbrott ny vardag i Nordstan


Hon säger också att de som bryter mot zonförbud i extrema fall ska kunna straffas med fängelse. Samtidigt understryker hon att rättsäkerhet alltid ska råda.

Anna Kinberg Batra får stöd av riksdagens förste vice talman Tobias Billström (M), som säger i P1:s Studio Ett:

Ygeman skeptisk

– Vi har områden där kriminella gäng bestämmer reglerna och där människor inte vågar anmäla brott och polisen går på knäna. Då måste man upprätthålla lag och ordning i de här områdena, och då föreslår vi de här zonförbuden, säger han.

– Jag har fullt förtroende för polisen att göra den här bedömningen. Vi tummar inte på rättssäkerheten, det här ska gå att överklaga och max gälla i tre månader.

Men inrikesminister Anders Ygeman (S) tror inte att ett zonförbud skulle tillföra något. Han säger till SVT att polisen redan i dag kan meddela en person att denne inte får vistas på en speciell plats.

– Jag tycker i grunden att den som missköter sig och bryter mot lagar ska dömas till fängelsestraff och inte bara inte få vara på en viss plats, säger han till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.