"Man ska inte kunna sälja knark utanför en förskola", säger M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Jonas Ekströmer / Tt"Man ska inte kunna sälja knark utanför en förskola", säger M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Jonas Ekströmer / Tt
"Man ska inte kunna sälja knark utanför en förskola", säger M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Jonas Ekströmer / Tt
Enligt inrikesminister Anders Ygeman, S, tror att ett zonförbud skulle vara verkningslöst. Foto: Sven LindwallEnligt inrikesminister Anders Ygeman, S, tror att ett zonförbud skulle vara verkningslöst. Foto: Sven Lindwall
Enligt inrikesminister Anders Ygeman, S, tror att ett zonförbud skulle vara verkningslöst. Foto: Sven Lindwall

Moderaterna vill införa zonförbud för vissa

Publicerad

Moderaterna vill införa så kallade zonförbud – ge polisen rätt att stoppa vissa individer från att vistas på vissa platser.

– Man ska inte kunna sälja knark utanför en förskola, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, tror att ett sådant skulle vara verkningslöst.

Polisen behöver fler verktyg för att säkra tryggheten i landet, menar Anna Kinberg Batra. Därför vill hon att Sverige inför så kallade zonförbud. Sådana finns redan i Danmark – och Stefan Sintéus, polisområdeschef i Skåne, har tidigare föreslagit samma sak.

Nu säger Kinbeg Batra till SVT att zonförbud skulle kunna leda till en tryggare miljö kring till exempel skolor och förskolor.

Ett zonförbud innebär att vissa personer stoppas från att vistas på vissa platser – och M-ledaren vill att polisen själva ska kunna besluta om zonförbud för personer som beter sig "särskilt otrygghetsskapande".

"Knarkhandeln ska flytta på sig i stället"

Huruvida personen är tidigare brottsdömd ska inte spela någon roll, och vad "särskilt otrygghetsskapande" innebär ska polisen få avgöra själva. Ett zonförbud ska gälla i högst tre månader.

– I Skåne fanns det en förskola där en förälder blev hotad av knarkhandel utanför förskolan och barnen flyttades till en park så att man fick hämta dem där i stället. Jag tycker att det är knarkhandeln som ska flytta på sig i stället, säger Anna Kinberg Batra till SVT.

En annan plats där zonförbud skulle kunna bli aktuellt är köpcentret Nordstan i Göteborg, säger M-ledaren.

 

LÄS OCKSÅ: Droger och våldsbrott ny vardag i Nordstan

 

Hon säger också att de som bryter mot zonförbud i extrema fall ska kunna straffas med fängelse. Samtidigt understryker hon att rättsäkerhet alltid ska råda.

Anna Kinberg Batra får stöd av riksdagens förste vice talman Tobias Billström (M), som säger i P1:s Studio Ett:

Ygeman skeptisk

– Vi har områden där kriminella gäng bestämmer reglerna och där människor inte vågar anmäla brott och polisen går på knäna. Då måste man upprätthålla lag och ordning i de här områdena, och då föreslår vi de här zonförbuden, säger han.

– Jag har fullt förtroende för polisen att göra den här bedömningen. Vi tummar inte på rättssäkerheten, det här ska gå att överklaga och max gälla i tre månader.

Men inrikesminister Anders Ygeman (S) tror inte att ett zonförbud skulle tillföra något. Han säger till SVT att polisen redan i dag kan meddela en person att denne inte får vistas på en speciell plats.

– Jag tycker i grunden att den som missköter sig och bryter mot lagar ska dömas till fängelsestraff och inte bara inte få vara på en viss plats, säger han till SVT Nyheter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag