Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna vill införa gränskontroller

"Nu krävs att vi får konkreta resultat både vid den svenska gränsen och på EU-nivå," säger Anna Kinberg Batra under Moderaternas pressträff.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Ett av Moderaternas förslag är att den som kommer från ett annat EU-land men inte sökt asyl ska åka tillbaka till det EU-landet.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Moderaterna pressar nu regeringen att införa tillfälliga gränskontroller.

Dessutom vill partiet att personer som kommer från andra EU-länder nekas inresa i Sverige.

Det meddelade M-ledaren Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson under en presskonferens på måndagen.

– Nu krävs att vi får konkreta resultat både vid den svenska gränsen och på EU-nivå, säger Moderatledaren.

Under en blixtinkallad presskonferens meddelade Moderaterna under måndagen att man vill se flera insatser för att mildra flyktingkrisen.

M-ledaren Anna Kinberg Batra tryckte än en gång på att regeringen måste införa tillfälliga gränskontroller för att bättre övervaka vilka som tar sig in i landet. Hon hänvisade bland annat till gränspolisen som för några dagar sedan uppgav att hälften av dem som nu kommer till Sverige inte registrerar sig utan är här olovligen. 

– Polisen måste kunna sköta sitt jobb. Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser, säger hon.

Ska nekas inresa

Dessutom vill partiet att den som kommer från ett annat EU-land men inte sökt asyl ska åka tillbaka till det EU-landet. Så som det är tänkt att Dublinförordningen ska fungera. 

– De här personerna ska nekas inresa till Sverige, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaternas förslag innebär i praktiken att alla asylsökanden som inte kommer direkt från ursprungslandet till Sverige, eller som kvotflykting, ska stoppas vid gränsen. 

Partiet vill också att Sverige ska kräva en lägre EU-avgift och att återvändandeprocessen ska påskyndas.

Svantesson förklarade att gränskontrollen till en början skulle gälla 30 dagar. Moderaterna ville inte uppge hur många flyktingar som kan komma att beröras av deras förslag. Men syftet är att dämpa flyktingströmmen till Sverige och sätta press på andra EU:s medlemsländer att ta emot fler asylsökanden. 

– Sverige är i en exceptionell situation jämfört med andra EU-länder och vi hoppas att regeringen ska inse det, säger Svantesson.

Tre punkter 

Förra veckan sökte 10 201 personer asyl i Sverige, en tredjedel var ensamkommande ungdomar. Det är det högsta antalet asylsökande på sju dagar hittills, enligt Migrationsverket.

För att minska trycket vill Moderaterna införa tre åtgärder:

1. Att regeringen inför tillfälliga gränskontroller. Att den som har tagit sig in gm EU i annat land ska avvisas vid svenska gränsen och upprätthålla Dublinförordningen. En gränskontroll kan införas enligt gällande regler i en månad och kan sedan förlängas i tre månader.

2. Att återvändandeprocessen effektivseras. Ungefär hälften av dem som kommer till Sverige i dag är här olovligen, enligt Moderaterna.

3. Att Sverige får en lägre EU avgift på grund av den akuta flyktingkrisen och Sveriges oproportioneligt stora mottagande av asylsökande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.